A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720269300.0894.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

BULGARII NE ACUZA: Romania ne blocheaza accesul la banii europeni
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
05-10-2012, ora 17:07

BULGARII NE ACUZA: Romania ne blocheaza accesul la banii europeni

Articol de Cristian Amariei

Romania blocheaza accesul Bulgariei nu doar in Schengen, ci si la banii europeni de care va beneficia tara dupa anul 2014, scrie vineri cotidianul sofiot Monitor.

Aceasta este parerea diplomatilor si expertilor bulgari inaintea reuniunii la nivel inalt a grupului 'Prietenii Coeziunii', la care participa oficialitati ale statelor care beneficiaza de fonduri comunitare destinate reducerii discrepantelor de dezvoltare in interiorul Uniunii Europene. Forumul are loc vineri la Bratislava, iar Bulgaria va fi reprezentata de premierul Boiko Borisov si de ministrul fondurilor europene Tomislav Doncev.

Se stie deja ca decizia pentru aderarea Bulgariei la Schengen nu poate fi luata inainte de publicarea in decembrie a unui raport interimar pe justitie pentru Romania. Cu toate ca Bulgaria a insistat ca fiecare tara sa fie evaluata separat in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene, si la acest capitol statul bulgar este tratat la pachet cu Romania, sustin surse diplomatice. De rata de absorbtie a banilor europeni in perioada 2007-2013 depinde ce suma va primi tara pentru urmatoarea perioada de programare. La acest capitol, performanta Romaniei este mult mai slaba decat cea a Bulgariei, comenteaza ziarul.

Publicatia il citeaza pe ministrul bulgar pentru gestionarea fondurilor europene Tomislav Doncev care afirma ca tara sa poate spera sa primeasca din UE circa 8 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Aceasta suma include doar fondurile din cadrul programelor operationale, dar nu si cofinantarea nationala, nici banii din programul pentru dezvoltare rurala. Suma de 8 miliarde de euro reprezinta plafonul de 2,5% din PIB impus de Uniunea Europeana pentru stabilirea valorii fondurilor la care are dreptul fiecare stat membru. Doncev a spus ca, daca la banii din programele operationale se adauga cofinantarea nationala, suma totala se va ridica la circa 18-20 miliarde de euro pana in 2020. Ministrul bulgar a recunoscut totusi ca, pentru a obtine suma maxima, Bulgaria trebuie sa se grabeasca cu absorbtia banilor din actuala perioada de programare. Nu avem nici un program prioritar, toate sunt importante, a spus Doncev. El a avertizat ca fiecare proiect la care se va constata vreo intarziere va fi oprit, iar banii vor fi transferati la alte proiecte ca sa nu se piarda fonduri europene, noteaza Monitor.

Integral pe capital.ro

Foto: ziare.com

     
Tag-uri: Bulgaria, fonduri, UE, Romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii