STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
26-06-2016, ora 09:34
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
BREXIT. Londra amana declansarea separarii oficiale. Tot mai multi britanici cer alt referendum, iar Scotia vrea independenta
Articol de Cristian Amariei Marea Britanie trece printr-un tumult politic si economic fara precedent. Rezultatul votului a scos la iveala diviziuni adanci in randul populatiei, iar regretul incepe acum sa ii cuprinda pe cei care au votat pentru Brexit.
Desi oficialii europeni i-au cerut Marii Britanii sa inceapa cat mai repede procesul de separare, la Londra nimeni nu se grabeste sa trimita notificarea oficiala. Iar presa a inceput sa speculeze ca partizanii pro-BREXIT ar prefera sa negocieze cu Bruxelles-ul un loc special pentru Regat in sanul Uniunii.
Tinerii care cer organizarea unui nou referendum au protestat sambata in apropiere de sediul legislativului de la Londra. Aproape 3 milioane de britanici au semnat petitia pentru un nou vot, iar solicitarea va fi luata in discutie de Parlament.
Alte 100.000 de persoane au semnat o petitie prin care cer declararea "independentei" si vor ca Londra sa ramana in Uniune. La randul sau, primarul orasului a anuntat ca va solicita "mai multe competente" pentru capitala Regatului Unit si ca doreste sa ia parte la negocierile cu europenii.
Pe de alta parte, regretele au inceput sa ii incerce pe cei care au votat ca tara sa iasa din blocul comunitar.
"Daca as putea alege inca o data, as vota sa ramanem in Uniune. Regretele au inceput sa apara. Imi pare rau ca vom parasi Uniunea" - spune un alegator.
"Sunt socat de rezultatul votului, de faptul ca britanicii au ales sa paraseasca Uniunea. Nu m-am gandit ca o sa se intample asta. Nu m-am gandit ca votul meu o sa cantareasca atat de mult" - spune un alt britanic.
Dezamagirea este mare si in Scotia si Irlanda de Nord, unde cei mai multi au votat sa ramana in Uniunea Europeana.
Premierul scotian a anuntat ca va incepe negocieri directe cu fiecare stat membru ca Scotia sa fie in continuare parte a Uniunii. Iar nationalistii irlandezi au adus in discutie o reunificare a Irlandei, dupa 95 de ani de secesiune.
Pana una alta, duminica ar trebui sa se puna in miscare "motorul" pentru BREXIT. Premierul David Cameron se intalneste cu membrii cabinetului. Iar jurnalistii britanici se asteapta ca ministrii eurospectici sa solicite numirea urgenta a unei echipe care sa inceapa trativele cu Bruxelles-ul.
Un parlamentar laburist le-a cerut deja deja colegilor sa nu isi dea acordul pentru un "divort". In randul europenilor, tonul discutiei a oscilat de la apeluri pentru o "despartire rapida", la indemnuri impaciuitoare.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Am convingerea ca nu trebuie sa incercam sa facem alte tari in timpul negocierilor pentru separare. Ne intristeaza rezultatul votului, dar acesta nu este un motiv pentru a fi rautaciosi in negocieri."
Angela Merkel a declarat ca ea nu este in favoarea unor discutii pe repede inainte. Pe de alta parte, premierul Greciei s-a folosit de votul britanicilor, pentru a-si consolida propria pledoarie anti-Bruxelles.
Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Votul confirma criza de identitate si de strategie pe care Europe o traverseaza."
Companiile britanice au suferit pierderi de aproape 125 de miliarde de lire sterline, dupa ce bursele s-au prabusit, ca reactie la rezultatul votului. Potrivit economistilor britanici, suma este echivalentul contributiei Marii Britanii la bugetul Uniunii Europene in ultimii 15 ani.
Aproape 60% dintre scotieni sprijina acum independenta Scotiei dupa ce Marea Britanie a votat pentru a parasi Uniunea Europeana in aceasta saptamana, potrivit unui sondaj anuntat sambata de un ziar, informeaza Reuters. Potrivit Sunday Post, 59% dintre respondentii intervievati in cadrul sondajului sprijina independenta fata de Regatul Unit, o crestere brusca de la 45% din voturile exprimate in favoarea independentei la referendumul din 2014, care a avut ca rezultat ramanerea Scotiei in cadrul Regatului Unit.
Prim-ministrul scotian Nicola Sturgeon a declarat mai devreme sambata ca un nou referendum asupra independentei este posibil. Multi scotieni au votat in favoarea ramanerii in Regatul Unit in 2014 din cauza temerilor ca o desprindere i-ar fi putut lasa in afara blocului (comunitar n.r.), aminteste Reuters. Scotienii au votat cu 62%, contra 38%, sa ramana in UE la referendumul de joi asupra apartenentei la UE, dar alegatorii britanici ca ansamblu au votat cu 52% pentru, contra 48%, sa iasa. Sunday Post citeaza rezultatele sondajului pe prima pagina, postata pe Twitter de personalul editorial. Ziarul a refuzat sa furnizeze detalii suplimentare ale sondajului, adauga Reuters
Sursa: stirileprotv.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email