STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
27-06-2016, ora 08:10
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
BREXIT: Saptamana de foc pentru guvernul lui Cameron. Liderii europeni au inceput sa faca presiuni asupra Marii Britanii
Articol de Cristian Amariei Incepe o saptamana de foc pentru guvernul lui David Cameron. Liderii europeni fac presiuni pentru ca Marea Britanie sa isi anunte oficial iesirea din Uniune in cadrul reuniunii de marti, la care va participa si premierul britanic.
Pe de alta parte, lira sterlina a continuat sa piarda din valoare la deschiderea pietelor asiatice. Ca sa diminueze temerile investitorilor, ministrul britanic de finante a anuntat ca va face o declaratie luni dimineata, cu putin timp inainte de deschiderea bursei de la Londra.
La deschiderea burselor asiatice, lira a pierdut doua procente din valoare in raport cu dolarul si 1,3% in raport cu euro.
Pentru britanicii de rand, primele efecte ale BREXIT-ului vin din devalorizarea lirei. Se scumpesc produsele din import, cum ar fi mancarea.
De exemplu, o portocala din Grecia va costa mai mult daca devalorizarea continua. Iar britanicii care pleaca in aceasta vara in concediu peste hotare trebuie sa-si ia mai multi bani la ei. Insa asta e o veste buna pentru turismul britanic in general. Dintr-o data devine mai atractiv. Un concediu de 1000 de lire in Anglia cost cu 200 de lei mai putin.
Vineri, doua mii de miliarde de dolari s-au evaporat de pe bursele mondiale, dupa ce britanicii si-au facut cunoscuta vointa de a iesi din Uniune. A fost cea mai dureroasa pierdere inregistrata intr-o singura zi, chiar mai mare decat scaderile antrenate de prabusirea banciii americane Lehman Brothers in 2008.
David Miliband, fost ministru britanic de externe: "Din punctul meu de vedere, sub aspect economic, vom traversa o perioada dificila pe termen scurt si mediu. Investitiile in Marea Britanie depind de accesul nostru pe piata comuna. Apoi, in pericol este inclusiv intergitatea Regatului Unit."
In Scotia, contrar Angliei, 62 la suta dintre locuitori au votat pentru ramanerea in Uniune. Si parlamentul scotian ar putea sa respinga BREXIT-ul, spune prim-ministrul Scotiei.
Partidul conservator isi cauta un nou lider care sa-si asume negocierea "divortului" de Uniunea Europena. In timp ce opozitia laburista a fost serios zdruncinata de rezultatul referendumului de joi. Liderul Jeremy Corbin este contestat in propriul partid. Iar un votant laburist furios i-a cerut socoteala.
Dincolo de Canalul Manecii, liderii europeni poarta discutii intense si se pregatesc pentru summitul de marti si miercuri, cand vor discuta pe larg despre BREXIT si urmarile sale.
Presedintele Parlamentului European l-a indemnat pe David Cameron sa puna in miscare procesul formal de iesire din Uniune chiar maine, cand premierul britanic se va intalni cu ceilalti lideri. Sunt sanse mici sa se intample asta, cred analistii. Iar unii comentatori au sugerat ca intarzierea le-ar putea oferi o sansa celor care cred chiar si acum ca un BREXIT nu este inevitabil.
Dupa ce au discutat la telefon o jumatate de ora, Francois Hollande si Angela Merkel au ajuns la un "acord complet" asupra modului in care vot trata situatia. Si au pregatit un document de zece pagini care va fi luat in discutie in cadrul summitului.
Pe de alta parte, vice-cancelarul Germaniei a scos din discutie eventualitatea unor noi negocieri pentru a convinge Regatul Unit sa isi pastreze locul in UE.
Sursa: stirileprotv.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email