ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-12-2016, ora 13:08

BOR interzice preotilor sa se implice in campanie: Cum sunt pedepsiti daca ne spun cu cine sa votam

Articol de Madalina Irimia
Consilierul misionar-pastoral si de imagine al Mitropoliei Ardealului, preotul Constantin Necula, a transmis recent un mesaj legat de alegerile care se apropie, iar in spatiul public s-a starnit o dezbatere cu privire la gestul sau.

"Nu e rau ca cei care participa in campanie sau care incearca sa ne hotarasca viata, pe viitorii patru ani, sa inteleaga importanta a doua lucruri nenegociabile pentru poporul roman: Dumnezeu si sufletul poporului. De aici se poate castiga si merge mai departe", a spus preotul.

Unele voci au sustinut ca prelatul - al carui mesaj a fost difuzat in timpul unui eveniment PNL - ar face campanie formatiunii, in timp ce altii au sarit in apararea sa. Ulterior, preotul Necula a spus ca mesajul video difuzat de PNL este adresat tuturor politicienilor, indiferent de partidul din care fac parte.

Cum preotul nu le-a spus oamenilor pe cine sa voteze, gestul sau nu poate fi penalizat de BOR.

Pentru a clarifica ce au voie si ce nu au voie preotii sa faca in campania electorala, Ziare.com a stat de vorba cu Vasile Banescu, purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane.

"In mod evident (preotii nu au voie sa se implice in campania electorala - n.red.). Hotararea sinodala este aceea foarte riguroasa prin care se spune ca Biserica, preotii, reprezentantii Bisericii nu se implica in campania electorala sub nicio forma in orientarea credinciosilor spre un partid sau altul. Nu se face asta. E clar. Hotararea sinodala impune neutralitatea clerului in campania electorala", a declarat Banescu pentru Ziare.com.

Totusi, preotul poate face ceva, si anume sa sfatuiasca alegatorii sa opteze pentru o persoana care respecta valorile crestine.

"Singura nuanta care poate fi adusa in acest context este urmatoarea: Daca un credincios intreaba un preot, ii cere un sfat - ca sunt oameni in varsta, nestiutori -, se consulta cu preotul, acesta poate sa spuna ca oamenii sa fie atenti la profilul moral al celor pe care ii aleg, sa isi ofere votul celor care isi manifesta deschis atasamentul fata de Biserica, fata de valorile crestine, dar in niciun caz nu indica un partid sau un nume de politician. Asta nu este permis.

Doar la modul general se poate descrie profilul unei personalitati care respecta valorile crestine, care este un om moral, cu contributie majora din punct de vedere moral in societate, dar fara nume si prenume si fara nume de partid", ne-a mai spus reprezentantul BOR.

Ce risca un preot care sfatuieste oamenii sa voteze cu un anumit partid

In situatia in care un preot sau un alt reprezentant al Bisericii le transmite oamenilor cu ce partid sa voteze sau le indica un nume de politician, atunci BOR va lua atitudine. Preotul poate primi o mustrare din partea ierarhului sau poate fi trimis la manastire cateva saptamani.

"In cazul in care un cleric face acest lucru, primeste in primul rand o mustrare din partea ierarhului sau, ceea ce nu e putin lucru. Se poate ajunge de la mustrare pana la o sanctiune care se poate materializa prin interzicerea de a sluji Sfanta Liturghie o anumita perioada sau de a fi trimis o perioada la o manastire ca sa se reculeaga, sa duca o viata putin mai aspra", a mentionat Vasile Banescu.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii