A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831473.0707.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

BNS: In nicio tara europeana finantarea sistemului de securitate sociala nu se asigura exclusiv de angajator sau de angajat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-09-2016, ora 10:02

BNS: In nicio tara europeana finantarea sistemului de securitate sociala nu se asigura exclusiv de angajator sau de angajat

Articol de Cristian Amariei
Finantarea sistemului de securitate sociala nu se asigura exclusiv de angajator sau de angajat in nicio tara din Europa, iar o astfel de schimbare brusca va avea cu siguranta impact asupra ocuparii, afirma reprezentantii Blocului National Sindical (BNS).

"In nicio tara din Europa finantarea sistemului de securitate sociala nu se asigura exclusiv de angajator sau de angajat, pentru ca vorbim de solidaritate si de responsabilitate sociala asumata in mod echilibrat intre angajat si angajator. O astfel de schimbare brusca, chiar daca ea ar putea fi facuta fara a afecta in acest moment povara fiscala a angajatorului sau angajatului, va avea cu siguranta impact asupra ocuparii. Acesta este si motivul pentru care statele europene nu au pe agenda o astfel de schimbare, in multe state ratele contributiilor de securitate sociala ale angajatorului si angajatului sunt pastrate la un nivel egal sau aproape egal, o schimbare in asumarea poverii contributiilor de securitate sociala nu este o optiune pe agenda politica", se arata intr-un comunicat al BNS remis, joi, AGERPRES.

Potrivit BNS, intr-un dispret total fata de cadrul legislativ general, altul decat cel fiscal, si fara niciun fel de fundamentare si evaluare de impact, Ministerul Finantelor Publice propune transferul aproape in totalitate a responsabilitatii finantarii sistemului de securitate sociala de la angajator la angajat.

"Dupa o flexibilizare excesiva a relatiilor de munca operata de Guvernul Boc, masura ce a condus la o reducere semnificativa a protectiei salariatilor, aceasta este o noua dovada de desconsiderare a fortei de munca din Romania. Daca se va continua aceasta tendinta Romania va ajunge o zona de tip 'Vest Salbatic', in conditiile in care la nivel European se considera ca e timpul sa fie readuse in discutie si reintarite drepturile sociale ale lucratorilor si dialogul social", mentioneaza BNS.

Totodata, sindicalistii catalogheaza drept complet gratuita declaratia conform careia puterea de cumparare a salariilor nu va avea de suferit in urma acestor modificari ale Codului Fiscal.

"Probabil Ministerul Finantelor Publice nu stie ca in anul de gratie 2016 nu poti impune angajatorilor privati sa majoreze toate salariile in plata cu un procent sau o suma anume, pur si simplu pentru ca Guvernul nu e parte a acestor contracte de munca. Interventia statului in acest sens poate viza doar aspecte ce tin de standarde minim legal obligatorii de protectie a salariatilor", se mai arata in comunicat.

Mai mult, liderii BNS precizeaza ca masura de compensare propusa de Ministerul Finantelor nu va acoperi decat mai putin de jumatate dintre salariati in conditiile in care aceasta se adreseaza contractelor in vigoare. Potrivit BNS, in 2015 au fost incheiate 2.198.435 de noi contracte individuale de munca, pe perioada nedeterminata, dintr-un total de 5.639.508 contracte active pe perioada nedeterminata, in timp ce 2.050.859 contracte individuale de munca incheiate pe perioada nedeterminata au incetat sa mai produca efecte.

Mergand mai departe, sindicalistii BNS arata ca tinerii vor fi primii care vor avea de suferit in cazul in care vor fi adoptate modificarile Codului Fiscal, in conditiile in care un tanar salariat care intra in piata muncii acum, cu un salariu stabilit la nivel minim primeste net aproximativ 925 lei, iar daca va intra in piata muncii dupa 1 ianuarie 2017, dupa noul Cod fiscal, la acelasi salariu minim, suma primita va fi de doar 777 lei.

"Daca simplificarea birocratiei inseamna modificarea a 5 milioane de contracte individuale de munca si refacerea tuturor situatiilor de plata a salariilor, atunci revolutionam in mod paradoxal inclusiv ideea de debirocratizare. in acest context si privind situatia optimist, speram ca aceasta initiativa a fost doar una menita sa atraga atentia publicului de la intentia manifesta a ministerului de a 'albi' averile ilicite sau care nu pot fi justificate, si ca nu se va merge pana la capat, confirmand inca o data faptul ca guvernantii valorizeaza poporul doar in perioadele electorale, in rest nefiind preocupati de cei care ii aleg de fiecare data cu speranta ca — in sfarsit — cineva se va gandi si la bine lor!", se mai arata in comunicatul citat.

Conform profit.ro, care citeaza un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului ar urma sa fie majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. in schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. Masura va afecta persoanele cu activitati independente care, in prezent, datoreaza 10,5% si 5,5%. Povara taxarii se va dubla in cazul lor.

Totodata, angajatorii ar urma sa achite doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contributiile sunt aproape integral mutate in sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activitati independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorarii contributiilor asupra salariatilor, proiectul prevede masuri care vizeaza salariul mediu brut.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a precizat insa, printr-un comunicat de presa, ca nu are in vedere majorari de taxe si impozite in acest an, iar singurele masuri care au fost si sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale si in favoarea activitatii economice.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii