A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719833229.9261.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

BEC: Nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii in strainatate. Competenta e a MAE. Reactia Ministerului Afacerilor Externe
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-11-2014, ora 11:22

BEC: Nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii in strainatate. Competenta e a MAE. Reactia Ministerului Afacerilor Externe

Articol de Cristian Amariei
Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se spune intr-un comunicat remis Mediafax si in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii.

BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal" referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate, asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

BEC reaminteste ca in exercitarea dreptului la vot, "alegatorii pot utiliza si formularul declaratiei pe proprie raspundere, descarcat de pe site-urile BEC si MAE, care poate fi completat in afara sectiei de votare, "cu indeplinirea conditiei privind datarea si semnarea acestei declaratii numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate".

Ministrul de Externe, Titus Corlatean a fost intrebat, vineri, despre suplimentarea sectiilor de votare in strainatate, sustinand ca BEC a adoptat o hotarare "care nu confirma existenta unei baze juridice, potrivit legii (...) si nu permite infiintarea de noi sectii".

Corlatean a sustinut ca, pentru infiintarea de noi sectii de votare, este necesara o intreaga procedura, care cuprinde solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, dar si chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai buna organizare si o utlizare la maximum a capacitatii logistice evident va creste numarului celor care doresc sa voteze", a justificat ministrul de Externe.

MAE: Suntem in proces intern de evaluare

MAE a anuntat, sambata, ca se afla " intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC", dupa ce BEC a tinut sa precizeze ca nu exista impedimente legale pentru organizarea unor noi sectii de votare in strainatate.

MAE "a luat nota" de precizarile BEC si a constatat ca, desi initial "din Hotararea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind infiintarea de noi sectii de votare", in urma unor "precizari suplimentare" cerute de minister BEC a comunicat "explicit existenta temeiului legal pentru completarea listei sectiilor de votare in strainatate".

"Intelegand ca, din momentul emiterii, in noaptea de 7/8 noiembrie 2014, a adresei nr.1391 ic/BEC/P/2014 si comunicatului nr. 30, BEC (…) a creat cadrul legal pentru exercitarea de catre autoritatea publica centrala cu competenta exclusiva in organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate", MAE informeaza ca se afla "intr-un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor, deciziilor, adreselor si comunicatelor emise de BEC".

Sursa: mediafax.ro
Foto: ziarulevenimentul.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii