ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-08-2014, ora 08:40

BASESCU despre Ucraina: Nu este o invazie. Putin vrea sa realizeze o Transnistrie mai mare

Articol de Cristian Amariei

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca, din evaluarile Romaniei, Rusia nu a "invadat" Ucraina. Seful statului spune insa ca "ceea ce se petrece in estul Ucrainei este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Rusia il acorda separatistilor" si ca, aceasta "debalansare" a situatiei ar putea bloca ofensiva armatei ucrainene.

Rusia a invadat Ucraina, acuza Kievul. Trupe rusesti ar fi preluat controlul asupra unui oras frontalier strategic, situat la 100 de kilometri sud de Donetk, anunta Petro Porosenko. Romania si-a prezentat, joi seara, pozitia pe aceasta tema, prin vocea presedintelui Traian Basescu.

Iata principalele declaratii ale presedintelui:

„Romania nu apreciaza ca impotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia inseamna unitati mari, aviatie, toate categoriile de forte care invadeaza un teritoriu. Deci nu suntem in fata unei invazii. Ceea ce se petrece in estul Ucrainei este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Rusia il acorda separatistilor.

Sprijinul se manifesta prin doua modalitati: 1. infiltrarea de militari specialisti ca ofiteri de comanda si pentru operarea tehnicii de lupta moderna pusa de Rusia la dispozitia separatistilor si 2. transferul masiv de tehnica de lupta catre separatisti.

In analiza facuta azi cu MAE si serviciile de informatii, pe baza informatiilor pe care le-am avut, putem aprecia ca urmare a escaladarii introducerii de tehnica militara si specialisti, practic se produce o debalansare a raporturilor de forte in favoarea separatistilor, ceea ce va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene, daca statul ucrainean nu ia masuri de mentinere a capacitatii de lupta superioare.

Armata ucraineana se afla in dificultate pe frontul de lupta din Ucraina de est si mijloace suplimentare sunt necesare.

Romania condamna actiunile Rusiei de a sprijini separatistii in atingerea obiectivului lor de iesire de sub controlul Ucrainei. Romania reafirma sustinerea pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Evaluarea noastra este ca obiectivul presedintelui Putin este de a realiza o Transnistrie de dimensiuni mai mari in estul Ucrainei, pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere UE-Ucraina si eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO. Ramanem alaturi de Ucraina, suntem un sustinator al Ucrainei si ceea ce vom putea face legal, vom face in sprijinul acestei tari.

Ne este cunoscuta si situatia de la Novoazovsk si cea din Mariupol, care sunt elemente ce pot fi aratate ca fiind zone in care s-ar gasi militari ai Federatiei Ruse, dar asta nu inseamna o mare unitate, ci militari infiltrati, ca in tot Estul Ucrainei.

N-a fost invazie, dar ca urmare a puternicei infiltrari de militari si tehnica de lupta rusa, riscul major este schimbarea echilibrului de forta in favoarea separatistilor.”

Sursa: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii