ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-11-2014, ora 12:27

BASESCU: „Guvernul a vehiculat MINCIUNI pentru a obstructiona votul in DIASPORA”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Traian Basescu a facut, vineri, in ultima zi de campanie, un apel catre romani, in special catre cei din Diaspora, pentru a se prezenta, duminica, la vot. Totodata, seful statului a criticat lipsa de interes a Guvernului pentru organizarea alegerilor din Diaspora si l-a acuzat ca, inca de la primul tur al prezidentialelor, a vehiculat minciuni "pentru a obstructiona votul" in afara tarii.

Peste cateva ore se incheie campania pe care si eu am urmarit-o, ca cea mai mare parte a romanilor, cu foarte mult interes. La mine a fost unul suplimentar, pentru ca voi preda stafeta functiei de presedinte al Romaniei, dupa 10 ani.

Primul meu mesaj pentru romani este sa mearga la vot, indiferent unde s-ar afla. Trebuie sa mearga la vot!

In Romania, votul nu este obligatoriu, dar, in acest moment, se trece intr-o alta etapa si ar fi rau pentru viitorul tarii daca romanii nu ar face efortul sa mearga la vot.

O mentiune speciala pentru romanii din strainatate, ei au mai avut o importanta capitala in continuarea proceselor de modernizare a Romaniei in 2009. De aceea, ca om care a simtit solidaritatea romanilor aflati in strainatate, ii rog in mod special pe romanii din strainatate sa mearga la vot.

in ceea ce priveste campania, pana la urma se finalizeaza teoretic azi, la ora 24:00, dar, in fapt, tot acest zbucium al spectrului politic, al cetatenilor simpli din aceasta perioada de campanie, se finalizeaza duminica prin exercitarea drepului suveran de a vota. Din acest punct de vedere as face observatia asupra careia asez toata responsabilitatea presedinelui Romaniei ca a fost evident faptul ca membrii Guvernului, MAE, incearca sa obstructioneze votul romanilor din strainatate.

Avem elemente foarte clare din care rezulta asta. Comunicatul de ieri al Ministerului de Externe german, care a demontat afirmatiile facute de Ponta ca nu se pot infiinta sectii de votare in afara consulatelor onorifice si ambasadelor pe teritoriul Germaniei.

Am constatat ca speranta mea la numirea lui Melescanu a fost una desarta, el a continuat pozitia incorecta a lui Corlatean, incercand sa demonstreze ceea ce nu se poate demonstra, ca nu pot organiza alte sectii de votare decat cele din turul 1. Este o miniciuna, aveau atat interpretarea art. 54 de catre BEC si aveau la dispozitie ordonanta de urgenta prin care, constatand deficientele de la primul tur, puteau infiinta noi sectii, suspendand anumite prevederi din Legea de organizare a alegerilor pentru functia de presedinte. Din pacate, Guvernul a vehiculat minciuni.

Dincolo de exemplul legat de Germania, sunt scrisori de la primari din Spania si Italia care pun la dispozitie spatii pentru organizarea turului 2. E clar ca Guvernul nu a vrut sa-i lase pe romanii din strainatate sa-si exercite in numar mare dreptul constitutional garantat de a vota.

De aceea ii chem pe romani, pe cei din strainatate mai ales, sa nu se uite la distante.

Am informatii ca sunt partide care au decis sa nu-si trimita reprezentanti in sectiile de votare pentru a se putea intarzia viteza la vot. Fac un apel la toate partidele care sunt reprezentate in turul 2 sa-si trimita reprezentantii in sectiile de votare. Altfel, ele insele vor contribui la obstructionarea dreptului de vot al romanilor.

In baza art. 80 din Constitutie m-am adresat BEC, MAE si Guvernului, cerand gasirea unei solutii pentru ca, in turul 2, sa se poata infiinta noi sectii. Am primit raspuns si este foarte clar ca BEC a permis MAE sa infiinteze noi sectii de votare pentru turul 2.

Ii rog pe romanii din strainatate ca duminica sa se prezinte la vot. Sunt momente in care toti avem obligatia unui sacrificiu pentru tara. Nu le spun cum sa voteze, dar le cer sa-si exercite dreptul de a vota, oricat de greu le-ar fi!”, a declarat Traian Basescu.

Integral pe realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii