A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829336.7854.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Avertismentul cercetatorilor: Pana in 2100 ramanem fara ghetari pe Everest
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-06-2015, ora 15:07

Avertismentul cercetatorilor: Pana in 2100 ramanem fara ghetari pe Everest

Articol de Cristian Amariei
Ghetarii din regiunea Muntilor Everest, din Himalaya, vor disparea aproape complet pana in anul 2100 din cauza emisiilor de gaze de sera, avertizeaza cercetatorii.

O simulare realizata de acestia arata o scadere de 99% a acestora pana la finele secolului, in cazul in care nivelul emisiilor va continua sa creasca in ritmul actuala. Chiar daca emisiile ar fi reduse, 70% dintre ghetari tot vor disparea.

La aceasta simulare au lucrat cercetatori din Nepal, Olanda si Franta. Ei au studiat tipare ale vremii si au creat un model al conditiilor meteo de pe Everest pentru a identifica viitorul impact al cresterii temperaturilor.

"In cel mai rau caz, 99% din masa ghetarilor va disparea, dar chiar si daca incepem sa reducem emisiile, am putea observa o reducere de 70% a acestora", explica Joseph Shea, cercetatorul care a condus acest proiect.

Cresterea temperaturilor va mari si rata la care zapada si gheata se topeste, dar ar putea duce si la aparitia unor modificari ale precipitatiilor la inaltimi critice, in zonele unde exista ghetarii.

Echipa a studiat in cadrul cercetarii ghetari din bazinul Dudh Kosi aflat in Nepal, regiune unde exista cele mai inalte varfuri montane din lume, inclusiv Muntele Everest, si o zona de 400 de kilometri patrati de ghetari. in analiza au fost studiate si imagini obtinute prin satelit si felul in care s-au micsorat zonele cu ghetari intre anii 1977-2010.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii