A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735958723.8822.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Avertisment pentru Putin si Rusia: „Nu va amestecati in treburile vecinilor”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-05-2015, ora 12:02

Avertisment pentru Putin si Rusia: „Nu va amestecati in treburile vecinilor”

Articol de Madalina Irimia
Lideri UE s-au intalnit joi cu cei sase parteneri estici, in cadrul unui summit la Riga vizand aprofundarea relatiilor si incurajarea fostelor republici sovietice sa se reformeze, si au avertizat Rusia sa nu se amestece in afacerile interne ale vecinilor sai, relateaza DPA in pagina electronica.

Relatiile dintre Uniunea Europeana (UE) si Rusia se afla in prezent la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului Rece, dupa ce Moscova a fost sanctionata pentru anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea si sustinerea separatistilor prorusi din estul Ucrainei cu armament si trupe, acuzatii pe care rusii le resping.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la sosirea la reuniune, ca abordarea Rusiei este "destul de clar" diferita fata de UE. "Noi acceptam ca diversi membri ai Parteneriatului Estic merg pe cai foarte diferite", a subliniat ea.

Cel mai important mesaj transmis de la Riga este ca tarile partenere au "libertatea sa ia singure decizii cu privire la viitorul lor", a declarat ministrul britanic de Externe Philip Hammond.

"Daca Rusia ar fi fost un pic mai ingaduitoare, mai fermecatoare, mai atractiva, poate ca nu ar fi fost nevoita sa-si compenseze neajunsurile prin tactici distructive si de intimidare a vecinilor sai", a declarat presedintele Consiliului European Donald Tusk.

"Parteneriatul Estic nu este un concurs de frumusete intre Rusia si Uniunea Europeana. Dar dati-mi voie sa fiu sincer: frumusetea conteaza", a adaugat el.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat, inaintea summitului de doua zile, in legatura cu luarea vreunei decizii care sa "dauneze intereselor" Rusiei. "Noi nu consideram o tragedie aspiratiile vecinilor nostri de a-si consolida relatiile cu UE", afirma el.

Moscova si-a exprimat de mult timp ingrijorarea cu privire la faptul ca programul Parteneriatului Estic - in care sunt incluse Armenia, Azerbaidjanul, Belarusul, Georgia, Republica Moldova si Ucraina - ar putea afecta interesele Rusiei. insa oficiali UE au negat in mod repetat acest lucru.

"Dati-mi voie sa le raspund celor care pretind ca Parteneriatul Estic este indreptat impotriva Rusiei. Nu este", a subliniat Tusk joi.

Insa razboiul din Ucraina - declansat dupa ce fostul presedinte prorus a renuntat sa mai semneze acorduri in vederea unei apropieri de UE, in 2013 - a condus la o regandire a politicii blocului european fata de vecinii sai estici.

UE cauta acum o abordare mai adecvata, care sa inglobeze ambitiile mai proeuropene ale Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova, dar si pe cele ale Armeniei, Azerbaidjanului si Belarusului, pe care nu le intereseaza sa devina membre UE.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a declarat multumit, joi, sa vada ca blocul european "demosntreaza unitate si solidaritate".

El a adaugat ca acum exista "dovezi puternice" potrivit carora trupele ruse sunt active in estul Ucrainei, referindu-se la confirmarea de catre observatorii OSCE a faptului ca un militar care primeste ingrijiri medicale in Ucraina este "intr-adevar un militar din cadrul trupelor rusesti".

Porosenko a subliniat ca posibila aderare la UE ramane in continuare un scop important si ca, pentru a-l atinge, Ucraina doreste sa intreprinda reforme, sa lupte impotriva coruptiei si sa imbunatateasca mediul investitiilor in tara.

"Este un element-cheie sa pastram usa deschisa", a declarat el la o intalnire a liderilor conservatori organizata inainte de summit.

Declaratia finala a summitului urmeaza sa recunoasca "aspiratiile europene si optiunile europene ale partenerilor in cauza", potrivit unui proiect al textului la care DPA precizeaza ca a avut acces.

Insa ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics, a carui tara detine presedintia UE si gazduieste reuniunea, a atenuat orice asteptari ale vreunei avansari in directia aderarii la UE.

"Este necesar sa spunem clar ca usa este deschisa. Dar pentru a intra este necesar sa fii bine pregatit", a declarat Rinkevics pentru televiziunea publica letona.

Potrivit proiectului declaratiei, Ucraina si Georgia nu obtin promisiunea liberalizarii regimului vizelor de calatorie in UE incepand din 2016.

Comisarul european Johannes Hahn, insarcinat cu Politica de Vecinatate, a declarat ca este necesar ca Kievul si Tbilisi sa indeplineasca "cateva conditii restante". Premierul georgian Irakli Garibasvili si-a exprimat speranta finalizarii "procedurilor tehnice" pana la sfarsitul acestui an.

Summitul, care a inceput joi cu un dineu, urmeaza sa anunte in mod oficial un acord de imprumutare a Ucrainei cu 1,8 miliarde de euro. Blocul european s-a angajat totodata sa ajute la generarea unor investitii in valoare de doua miliarde de euro pentru intreprinderi mici din Georgia, Republica Moldova si Ucraina in urmatorii zece ani.

Numai 25 din cei 28 de lideri europeni participa la summitul de la Riga, alaturi de doar patru dintre cei sase omologi din tarile partenere.

Presedintele azer Ilham Aliev si-a anulat participarea cu o zi inainte de reuniune, trimitandu-l pe ministrul de Externe Elmar Mammadiarov.

Belarusul - ale carui relatii diplomatice cu UE au fost afectate de bilantul slab in domeniile politic si drepturilor omului - urmeaza sa fie reprezentat tot de seful diplomatiei, Vladimir Makei.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii