ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-06-2016, ora 08:43

Avertisment de la NATO: Un atac cibernetic masiv va declansa un raspuns

Articol de Cristian Amariei
Un atac cibernetic major ar putea declansa un raspuns colectiv din partea NATO, a avertizat secretarul general Jens Stoltenberg.

"Un atac cibernetic grav poate fi clasificat drept un caz pentru Alianta. Atunci, NATO poate si trebuie sa reactioneze ", a declarat Stoltenberg intr-un interviu publicat in editia de joi a ziarului german Bild, citat Reuters. "Cum, depinde de gravitatea atacului", a continuat secretarul general.

Stoltenberg a facut aceste declaratii dupa ce ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei au decis in cadrul reuniunii de la Bruxelles sa desemneze domeniul cibernetic drept domeniu operational de razboi, alaturi de cel aerian, cel maritim si cel terestru.

Alianta estima in 2014 ca atacuri cibernetice pot declansa apararea colectiva a NATO, prevazuta la articolul 5 al Tratatului Organizatiei Atlanticului de Nord.

Acest lucru inseamna ca NATO ar putea raspunde unui atac cibernetic cu arme conventionale, in contextul in care un raspuns este decis prin consens.

Secretarul general al NATO a declarat pentru Bild ca este necesar ca Alianta sa se adapteze unei serii tot mai complexe de amenintari cu care se confrunta, ceea ce explica de ce membrii NATO au decis sa se apere in spatiul cibernetic la fel cum o fac pentru a se apara in atacuri lansate asupra unor tinte terestre, aeriene si maritime.

Statele membre ale blocului militar au devenit tot mai vocale in legatura cu atacuri cibernetice lansate din Rusia, China si Iran, insa unii oficiali afirma ca este dificil sa se stabileasca daca aceste atacuri sunt comise de organisme guvernamentale sau grupuri private.

Recunoasterea domeniului cibernetic ca un domeniu de razboi va permite Aliantei sa-si imbunatateasca planificarea si gestionarea resurselor, formarea si nevoile de personal in vederea unor operatiuni de Aparare cibernetica, a declarat un oficial NATO sub protectia anonimatului.

Activitatile cibernetice ale NATO raman pur defensive, a subliniat acest oficial.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii