A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675355.8098.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Avertisment OMS: Numarul imbolnavirilor din cauza chimicalelor din alimente trebuie sa fie un semnal de alarma
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-04-2015, ora 11:29

Avertisment OMS: Numarul imbolnavirilor din cauza chimicalelor din alimente trebuie sa fie un semnal de alarma

Articol de Cristian Amariei
Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui sa fie un semnal de alarma, in conditiile in care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, potrivit OMS.

Siguranta alimentatiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita in fiecare an in 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 1948.

OMS estimeaza ca numarul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decat cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lantului alimentar.

Potrivit OMS pentru Europa, lantul alimentar este mai mare si mai complex decat oricand, iar dezvoltarea demografica, culturala, economica si a mediului, respectiv globalizarea comertului, a turismului si migratiei, imbatranirea populatiei, schimbarea tendintelor si obiceiurilor consumatorilor, noile tehnologii, situatiile de urgenta, modificarile climaterice si fenomenele meteo extreme aduc cu ele riscuri din in ce mai mari pentru sanatatea alimentatiei.

"Faptul ca subestimam semnificativ numarul de persoane care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din lantul alimentar si a microorganismelor obisnuite, cum ar fi Salmonella si Campylobacter, ar trebui sa fie semnale de alarma in numeroase domenii implicate in lantul alimentar. O eroare de functionare in siguranta alimentatiei, in oricare dintre elementele lantului, de la mediul inconjurator, productia primara, procesare, transport, comercializare, si pana la livrare sau preparare in casa, poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii si economiei", spune Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, citata intr-un comunicat de presa transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.

Potrivit acesteia, sistemele actuale de supraveghere si raportare din Regiunea Europeana OMS sunt limitate si identifica doar o mica parte din cazuri. Aceasta raportare deficitara este mai accentuata in tarile cu capacitate mai scazuta a laboratoarelor si cu sisteme de supraveghere mai putin dezvoltate.

"Sanatatea 2020, politica europeana pentru sanatate si bunastare, face apel la comunicare eficace, la distribuirea informatiilor si la actiuni comune pe plan intern si international intre sanatatea publica, sanatatea veterinara si sectorul agricol. in acest fel, se vor face pasi importanti in asigurarea de alimente sanatoase in farfuriile noastre", a declarat directorul regional OMS pentru Europa.

Zsuzsanna Jakab a mai aratat ca, in urma cererii consumatorilor, acestia au acum acces mai mare la numeroase alimente, produse in extra-sezon, transportate de pe un continent pe altul, procesate in vederea consumului si mancate din ce in ce mai mult in afara casei. Cresterea medie a volumului anual in comertul cu produse agricole intre 1950 si 2010 a fost de aproximativ 4%, mai mare decat cresterea anuala in productia agricola globala de 2%, conform Raportului Comertului Mondial 2014.

Contaminarea dintr-o singura sursa se poate raspandi foarte mult si poate avea consecinte uriase asupra sanatatii si economiei. in 2011, de exemplu, un focar de Escherichia coli (E. coli) enterohemoragica - EHEC in Germania si Franta, de la seminte contaminate de schinduf, a dus la aproape 4.000 de cazuri de infectie EHEC in 16 tari, inclusiv la peste 900 de cazuri de sindrom hemolitic uremic (HUS), si la 55 de decese. Pierderea estimata a fermierilor si a ramurilor industriale a fost de 1,3 miliarde de dolari.

Modificarile in productia de alimente de origine animala duc la o crestere a aparitiei si raspandirii zoonozelor. Dintre cele 335 de situatii de boli infectioase care au aparut la oameni intre 1940 si 2004, se estimeaza ca 60% au fost transmise de la animale, multe prin alimente.

OMS face apel la decidentii la nivel de politici sa creeze si sa mentina sisteme si infrastructuri adecvate de siguranta a alimentatiei, inclusiv in domeniul capacitatii laboratoarelor si sistemelor de supraveghere si raportare, sa raspunda si sa gestioneze riscurile de siguranta a alimentelor de-a lungul intregului lant alimentar, inclusiv in timpul situatiilor de urgenta, sa incurajeze colaborarea multisectoriala intre sanatatea publica, sanatatea veterinara, agricultura si alte sectoare, in sensul unei comunicari mai bune, distribuirii de informatii si actiunii comune, sa integreze siguranta alimentatiei in politici si programe alimentare mai ample, cum ar fi nutritia si securitatea alimentelor, sa gandeasca global si sa actioneze local, pentru a se asigura ca hrana produsa local este cat se poate de sigura la nivel international.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, oamenii sunt invitati sa promoveze mesajul "De la ferma pana in farfurie, mancarea sigura sa fie", folosind hashtagul #safefood, pe retelele de socializare.

In 2006, OMS a infiintat Grupul Epidemiologic de Referinta pentru Povara Bolilor Transmise prin Alimente, pentru a estima povara globala si pentru a oferi statelor membre datele si instrumentele care sa sprijine factorii decidenti si alte parti interesate in stabilirea de prioritati adecvate si bazate pe dovezi in domeniul sigurantei alimentatiei, la nivel national. Raportul final al grupului, format din experti de renume international in diverse discipline relevante pentru epidemiologia bolilor transmise prin alimente, va fi publicat in octombrie 2015.

Sursa: mediafax.ro
Foto: bzc.ro
     
Tag-uri: oms, chimicale, alimente
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii