ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-03-2016, ora 08:16

Avem an de an crestere economica de invidiat, insa ramanem la fel de saraci. UE a explicat ce face gresit Romania

Articol de Cristian Amariei
Romania este plina de paradoxuri, dupa cum arata Raportul de tara intocmit de Comisia Europeana.

Avem o crestere economica pentru care alte tari ne invidiaza si in acelasi timp suntem in topul european al saraciei. Si asta pentru ca aceasta crestere economica nu este distribuita catre toti romanii, explica oficialii Comisiei.

Raportul Comisiei Europene arata ca, desi economia romaneasca creste rapid, romanii obisnuiti nu prea simt asta.

Stefan Olsson, director DGOFM, Comisia Europeana: "Romania are una dintre cele mai mari cresteri economice, dar pe de alta parte exista si o alta fateta. Vedem ca aceasta crestere nu este distribuita catre toata lumea."

Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene: "Romania este in topul saraciei in Uniunea Europeana. Asta mie imi spune ca modelul de crestere economica actual nu lucreaza in interesul cetateanului, pentru ca desi tara creste, cetateanul ramane la fel de sarac. Ori asta nu este un model pe care noi sa il încurajam."

Saracia este mai accentuata in zonele rurale. Guvernul a constatat ca cele mai afectate sunt zonele unde exista ferme mari si moderne.

Cristian Ghinea, Consilier de stat, Cancelaria primului ministru: "Daca va uitati in zonele in care avem cele mai mari exploatatii agricole, avem si cea mai mare saracie, ceea ce este un paradox, pentru ca ideea ar fi ca exploatatiile mari sunt si productive, doar ca fiind mari si folosind tehnologie inalta, ceea este bine pentru aceste exploatatii, nu folosesc forta de munca."

Mare parte din cresterea economica a Romaniei din ultimii ani s-a bazat pe exporturi, deoarece produsele noastre sunt competitive pe pietele externe. Dar nu pentru ca ar fi grozav de bune.

Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene: "Aceasta competitivitate este bazata pe cost, nu pe calitate. Pe costuri foarte mici, nu pe calitate foarte mare. Aceste costuri foarte mici se bazeaza pe salarii mici ale cetatenilor."

Pe baza raportului de tara, Comisia Europeana va elabora in luna mai un set de recomandari pentru autoritatile romane.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii