ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-06-2015, ora 12:41

Aurescu: „Este necesara aprofundarea cooperarii cu partenerii NATO”

Articol de Cristian Amariei
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, vineri, in cadrul conferintei internationale GLOBSEC 2015, ca este necesara aprofundarea cooperarii cu partenerii NATO, referindu-se in acest sens la propunerea sa privind elaborarea unei strategii NATO fata de partenerii estici si sudici, informeaza un comunicat remis Agerpres de MAE.

Potrivit sursei citate, Aurescu a subliniat ca intarirea capacitatii partenerilor, cu sprijinul Aliantei, este relevanta si pentru ca acestia sa poata gestiona riscurile ce decurg din existenta conflictelor inghetate.

"Referindu-se la vizita incheiata ieri la Chisinau, a exemplificat cu situatia Republicii Moldova si a conflictului transnistrean, reiterand si in acest cadru faptul ca stabilitatea politica a R. Moldova este relevanta si pentru stabilitatea vecinatatii NATO, deci pentru Alianta in sine. De asemenea, a aratat ca procesul de extindere a NATO trebuie continuat, el fiind o garantie a mentinerii si consolidarii credibilitatii Aliantei in raport cu provocarile externe", se arata in comunicatul mentionat.

Seful diplomatiei romane a exprimat preocuparea Romaniei fata de evolutiile de securitate din vecinatatea estica si sudica, subliniind necesitatea unui raspuns "coerent" din partea NATO, atat prin implementarea completa, pana la Summitul NATO din 2016, a Planului de actiune al Aliantei pentru cresterea nivelului de reactie, cat si prin continuarea adaptarii strategice a NATO la noile amenintari si riscuri de securitate pe termen lung.

De asemenea, adauga MAE, ministrul a evidentiat importanta consolidarii relatiei transatlantice, dar si a cooperarii si coordonarii NATO — UE, ca ingrediente fundamentale in adaptarea la provocarile de securitate.

"Bogdan Aurescu a prezentat in interventiile sale in cadrul dezbaterii asteptarile Romaniei in perspectiva Summitului NATO de la Varsovia, din iulie 2016, evidentiind printre altele: implementarea completa a Readiness Action Plan, inclusiv prin stabilirea prezentei NATO pe teritoriul Aliatilor estici, inclusiv Romania; continuarea procesului de adaptare a Aliantei, pentru a raspunde eficient la provocarile de securitate din vecinatatea estica, dar si sudica; confirmarea tendintei de sporire a bugetelor apararii ale Aliatilor, in sensul deciziei reuniunii la varf din Marea Britanie, din 2014; continuarea politicii NATO a usilor deschise; declararea capacitatii operationale initiale a sistemului NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, urmare a operationalizarii bazei Deveselu in acest an", precizeaza MAE.

In plus, afirma aceeasi sursa, ministrul Bogdan Aurescu a insistat asupra necesitatii reflectarii in rezultatele summitului a caracterului strategic al parteneriatului NATO — UE.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii