A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661762.4223.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Au fost creati neuronii artificiali capabili sa reproduca abilitati cognitive umane
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-11-2015, ora 16:07

Au fost creati neuronii artificiali capabili sa reproduca abilitati cognitive umane

Articol de Madalina Irimia
Spre deosebire de computerele moderne, functionabile doar pe baza unui software, oamenii nu se nasc cu un limbaj prestabilit.

Pentru a descifra procesul prin care putem invata o anumita limba, o echipa de cercetatori italieni si britanici au creat o retea de neuroni artificiali, in scopul de a reproduce comportamentul cognitiv uman. Sistemul este format din aproximativ 2 milioane de elemente interconectate, mult mai putine decat cele aproximativ 100 de miliarde de celule ale retelei neuronale umane.

Proiectul a fost denumit ANNABELL (Artificial Neural Network with Adaptive Behaviour Exploited for Language Learning) si consta intr-un sistem neuronal artificial, care poate dezvolta abilitati de comunicare, prin angrenarea in conversatii cu un interlocutor uman.

Reteaua de neuroni este capabila sa asimileze elemente lingvistice necesare invatarii limbajului articulat dezvoltat de-a lungul timpului de om, sa coordoneze realizarea unor anumite activitati si sa stocheze o cantitate insemnata de informatii, asemenea creierului nostru. Mai mult decat atat, specialistii cred ca ANNABELL va ajuta la intelegerea modului in care oamenii pot invata o anumita limba si isi pot dezvolta, pe parcursul vietii, abilitatile de a comunica in alte limbi.

Sistemul a fost conceput pentru a recrea proprietatile creierului nostru de a asimila informatii din mediul inconjurator, iar primele teste au aratat ca ANNABELL este capabil de acest lucru. In acest sens, reteaua neuronala artificiala a fost supusa unui chestionar constand in aproximativ 1500 de intrebari, mecanismul reusind sa raspunda la circa 500 dintre acestea.

Pentru inceput, cercetatorii au introdus sistemului ANNABELL elemente ale limbii engleze, asimilate, in mod normal, de copii, pana la varsta de 4 ani. Pe parcursul testelor, mecanismul neuronal artificial a interactionat cu un subiect uman, fiind capabil, in acest fel, sa invete cuvinte si sa le transmita, apoi, sub forma unor raspunsuri.

Chiar daca specialistii au reusit sa conceapa un sistem artificial capabil sa comunice asemenea unui copil de 4 ani, ei promit ca nu se vor opri aici. Oamenii de stinta planuiesc sa incorporeze mecanismul ANNABELL in structura unui robot, pentru a intelege mai bine modul in care oamenii vor interactiona cu entitatile artificiale.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: soft, abilitati, neuroni
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii