STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
18-05-2016, ora 10:18
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Au aflat ca vor ajunge in Romania. Ce au facut imediat
Articol de Cristian Amariei Zeci de migranti extracomunitari din Grecia care urmau sa fie mutati in alte state europene in cadrul sistemului de distribuire stabilit de Comisia Europeana au disparut in momentul in care au aflat ca vor fi trimisi in Romania, afirma surse citate de ziarul Financial Times.
Unul din sapte solicitanti de azil distribuiti prin sistemul stabilit de Comisia Europeana refuza sa fie mutat, releva cifre publicate de Guvernul Greciei.
Dintre cele 1.324 de persoane care urmau sa fie relocate pana acum din Grecia, 191 s-au retras din program si au disparut, afirma oficialii greci.
Comisia Europeana a stabilit, in toamna anului trecut, distribuirea a 160.000 de refugiati, pe baza unor cote obligatorii, in tarile membre ale Uniunii Europene.
"Dar planul este afectat de refuzul multor solicitanti de azil de a accepta transferul in state UE mai sarace, precum Bulgaria si Romania", noteaza Financial Times.
Potrivit datelor oficiale anuntate de Grecia, 32 dintre cei 67 de refugiati care urmau sa fie trimisi in Romania s-au retras din programul de relocare. Bulgaria acceptase sa primeasca 47 de solicitanti de azil din Grecia, dar 36 au refuzat sa ajunga pe teritoriul bulgar. La fel in cazul Estoniei unde opt din 27 de persoane au preferat sa fuga decat sa fie trimisi in statul baltic.
Chiar si unii dintre refugiatii trimisi in tari bogate ca Franta au ales sa iasa di program. Astfel din cei 388 de solicitanti de azil care urmau sa fie trimisi din Grecia in Franta, 24 au disparut iar doi au renuntat.
In septembrie 2015, Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata.
Recent, Comisia Europeana a propus un sistem permanent de distribuire a refugiatilor in tarile Uniunii Europene, statele putand refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitand in schimb contributii de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Polonia, Ungaria si Cehia au anuntat ca se opun initiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigrantilor pe baza de cote obligatorii.
Fotini Rantsiou, fost angajat al ONU care a lucrat drept consultant pentru chestiuni legate de refugiati, a declarat pentru Finacial Times ca rata mare de retragere a solicitantilor de azil este generata de temerile acestora ca vor fi relocati intr-o tara indepartata, departe de familie si prieteni. ”Pe masura ce procesul dureaza mai mult unii isi pierd curajul si simt ca nu vor ajunge acolo unde sunt rudele lor, asa ca renunta cu totul” a spus oficialul grec.
Finacial Times o citeaza si pe Anastasia Mavrou. Ea este o lucratoare sociala si voluntara intr-o tabara de corturi din apropiere de Atena, care sustine ca este un lucru obisnuit pentru statul grec sa le piarda urma solicitantilor de azil deoarece ”in randul refugiatilor exista multa mobilitate. Ei schimba destul de des adresele si numerele de mobil si nu pot fi contactati de agentia de azil”.
Oficialii greci si europeniincerca in prezent sa redistribuie 46.000 de solicitanti de azil care sunt blocati in partea continentala a Greciei.
In ciuda faptului ca guvernul grec a fost de acord, impreuna cu inaltul Comisariat ONU pentru refugiati, sa infiinteze locuri pentru 50.000 de refugiati pana la finalul lui 2015, Grecia sufera inca de pe urma lipsei spatiului de cazare. In prezent, Grecia asigura adapost pentru cel mult 35.000 de migranti in partea continentala, potrivit Financial Times.
Sursa: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email