ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-11-2015, ora 09:26

Atentate in Paris. Francezii intorsi din Siria, plasati in arest la domiciliu. Aviatia franceza a bombardat din nou ISIS

Articol de Madalina Irimia
Franta este in razboi impotriva terorismului jihadist, care ameninta intreaga lume", a declarat luni presedintele francez Francois Hollande. El a spus ca va cauta sprijinul Washingtonului si al Moscovei pentru o ampla coalitie impotriva ISIS.

"Atentatele din Paris au fost pregatite si organizate in Belgia", a declarat presedintele Francois Hollande. In momentul de fata, ancheta se concentreaza asupra fugarului Salah Abdeslam, principalul suspect. Politia belgiana l-a cautat, dar nu i-a dat inca de urma. In schimb, au fost arestati si inculpati pentru terorism doi suspecti, posibil complici ai lui Salah.

Aviatia franceza a bombardat din nou fieful gruparii jihadiste Statul Islamic la Raqa, in nordul Siriei, in noaptea de luni spre marti, distrugand un centru de comanda si un centru de antrenamente, a anuntat Statul Major al armatei franceze, citat de AFP.

“Armata franceza a efectuat pentru a doua oara intr-un interval de 24 de ore un raid aerian impotriva Daech (acronimul arab al Statului Islamic) la Raqa in Siria”, a indicat Statul Major francez intr-un comunicat. Primele atacuri ale aviatiei franceze asupra pozitiilor Statului Islamic la Raqa au avut loc in noaptea de duminica spre luni, dupa ce vineri seara mai multe atentate simultane au zguduit Parisul, rapind viata a 129 de persoane. La aceasta operatiune au participat zece avioane de vanatoare care au lansat circa 20 de bombe. Un punct de comanda si o tabara de antrenamente au fost distruse in urma raidului.

Guvernul de la Paris doreste ca tuturor cetatenilor francezi care se intorc din Siria sau din Irak sa li se impuna "conditii de supraveghere drastice la revenirea lor", cum ar fi "arestul la domiciliu", a facut cunoscut luni seara o sursa guvernamentala, citata de AFP. Executivul vrea ca acesti francezi, potential implicati in "filiere jihadiste siriano-irakiene", sa fie in orice caz suspusi in prealabil unei "vize de intoarcere" pentru a reveni pe teritoriul national, a precizat aceeasi sursa, subliniind ca "a crea acest dispozitiv si aceste obligatii presupune in parte revizuirea Constitutiei".
Presedintele francez, François Hollande, a anuntat luni senatorilor si deputatilor reuniti la Palatul Versailles ca le va fi supusa atentiei o revizuire a Constitutiei "cat mai curand posibil" pentru a permite puterii publice "sa actioneze contra terorismului de razboi". Aceasta revizuire a Constitutiei "va crea un regim civil de stare de criza, care sa permita punerea in aplicare a unor masuri exceptionale, aducand exercitarii libertatilor publice numai restrictii absolut necesare garantarii securitatii nationale", a mai informat sursa guvernamentala.

"Aceste masuri trebuie sa fie adaptate la caracteristicile specifice ale amenintarii teroriste, mai ales durata sa" si "vor putea merge dincolo de ce este prevazut in prezent de legea" privind starea de urgenta, a adaugat sursa. Franta furnizeaza importante contingente de jihadisti organizatiei Statul Islamic, care a revendicat atentatele sangeroase comise vineri seara la Paris: 571 de francezi sau rezidenti se afla in Irak si Siria, 245 au revenit de acolo, iar 141 si-au pierdut viata in luptele din regiune, potrivit ultimelor estimari oficiale.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii