Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Astazi este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Malariei, boala ce ucide jumatate de milion de oameni in fiecare an, cei mai multi fiind copii
Articol de Alexandra StefanescuJumatate din populatia lumii risca sa se imbolnaveasca de malarie, boala ce omoara anual peste 600.000 de oameni, cei mai multi fiind copii mai mici de 5 ani si femei insarcinate din Africa sub-sahariana – acesta este semnalul de alarma tras astazi, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Malariei.
Primele rezultate ale studiului clinic de faza III pentru vaccinul impotriva malariei, RTS,S3, ce au fost publicate la sfarsitul lui 2011, arata faptul ca vaccinul candidat reduce la jumatate riscul de malarie in randul copiilor din Africa cu vasta de 5-17 luni.
Ziua Internationala de Lupta Impotriva Malariei a fost marcata pentru prima oara in 2001 - la inceput sub denumirea de „Ziua Malariei in Africa”. Incepand din 2007, s-a trecut la denumirea pe care o folosim in prezent, iar scopul marcarii ei an de an este acela de a oferi infomatii si de a educa populatia cu privire la aceasta boala globala care poate fi prevenita si vindecata.
Despre malarie
Malaria este o boala cauzata de un parazit care este transmis prin intepaturile tantarilor infectati. In corpul uman, parazitii se inmultesc in ficat si apoi infecteaza globulele rosii din sange. Simptomele malariei includ febra, dureri de cap si voma si apar de regula dupa 10 - 15 zile de la intepatura. Daca nu este tratata corespunzator, malaria poate deveni rapid o boala care ameninta viata. In multe parti ale lumii, parazitii au dezvoltat rezistenta la un unele medicamente impotriva malariei.
Cum se transmite malaria?
-Un tantar infectat inteapa un om
-Parazitul intra in corpul uman si in aproximativ 30 de minute infecteaza ficatul
-Infectia se dezvolta in globulele rosii din sange, care erup si infecteaza si celelalte celule ale sangelui. In acest stadiu persoana este grav bolnava, are febra si devine anemica
-Un alt tantar se hraneste cu sangele infectat al persoanei respective, iar parazitul ajunge in corpul tantarului
-Parazitul sufera schimbari in corpul tantarului si devine pregatit sa infecteze urmatoarea persoana muscata
Foto: descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email