ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-08-2014, ora 07:02

Astazi crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare

Articol de Madalina Irimia

Pe data de 15 august are loc in fiecare an unul dintre marile evenimente ale crestinitatii Adormirea Maicii Domnului sau dupa cum se spune in popor, Sfanta Marie Mare ori Santamaria.

Semnificatia unei notiuni

Asa cum ne spunea parintele Bisericii ortodoxe din Zagon, Nicolae Hagiu, marele eveniment de la finele acestei saptamani poarta si denumirea de „adormire”, pentru ca traditia vorbeste despre obstescul sfarsit al Maicii Domnului ca despre o stingere lina, o trecere spre cele vesnice aidoma unei…somn fara trezire. In terminologia religioasa nu se foloseste formula referitoare la moartea unui sfant.

Interesant e faptul ca Slujba de Adormire nu este una trista, asa cum poate ar fi normal, ci una de lumina si pace.

Santamaria Mare

Oamenii simpli au denumit aceasta zi speciala si Santamaria Mare, ea reprezentand cea mai mare sarbatoare a verii. Dincolo de aspectul sau pur clerical, in mediul rural gospodarii o percep ca un prag al sezonului autumnal, ce desparte lunile calduroase de cele tot mai reci.

De aceea se si spunea ca dupa ce trece Sfanta Marie, incet, incet barbatii renuntau la …palarie!

Si acum la tara, dar si in mediul urban (in functie de sorgintea familiei) mai cu seama femeile tin Post, vin la biserica si se roaga pentru sanatatea lor si a familiei, pentru reusita in casatorie a copiilor, nastere usoara ( unde e cazul), dar si pentru vindecari miraculoase ale celor grav bolnavi, fara sperante.

Obiceiuri din batrani

In dimineata de Santamarie se merge la biserica si se asista la Slujba. Apoi femeile trec pe la cimitir si tamaiaza mormintele celor dragi, iar unele impart fructe: struguri, prune si in unele zone chiar faguri de miere.

Daca de 15 august, la Adormirea Maicii Domnului, sunt pomeniti cei morti, de Sfanta Marie Mica, pe 8 septembrie sunt sarbatoriti cei vii. In unele sate din Tara Buzaielor fetele nemaritate purtau pe vremuri o floare numita „Navalnic”, care potrivit credintei populare avea puterea sa aduca petitori.

In ziua de Sf. Marie nu se face joc

Dupa 15 august se reia sezonul nuntilor, care tine pana la intrarea in Postul Craciunului. In aceasta zi se organizau traditionalele targuri si iarmaroace ale sfarsitului de vara, de care cei mai in etate ne amintim cu placere.

In ziua de Sf. Marie nu se face joc. Abia a doua zi feciorii isi organizeaza dansul in sat.

Ciobanii incep treptat sa-si desfaca stanele, iar turmele coboara pe rand langa sat, dupa cum e vremea. Fiecare gospodar isi identifica oile. Acum hotarul comunal este liber, iar mioarele pot paste pe miristi, pe locurile cosite. Se cauta daca porumbul are „dinti de lapte”, spre a se fierbe sau frige pe jar, fiind o delicatesa specifica sarbatorii.

Stuparii cerceteaza productia albinelor si recolteaza primii faguri cu miere, oferind in dar celor apropiati, ca un omagiu adus recoltei bogate.

Peste doua milioane de concetateni isi serbeaza Ziua onomastica

Aproape in fiecare familie exista cineva cu prenumele Maria ori derivate, precum Marioara, Mariana, Mioara, Marilena, dar si Marian si Marin. In cinstera lor se organizeaza ospete onomastice pe 15 august. Numele de botez amintite sunt foarte populare in Romania, estimandu-se ca ar fi peste doua milioane de persoane care le poarta si le cinstesc. Dintre care 1,8 milioane sunt femei si peste 400.000 – barbati.

Cele mai frecvente nume mici sarbatorite in aceasta zi sunt Maria (1,3 milioane), Mariana (273.833), Marioara (65.862), dar si Marian (296.396) la care se adauga Marin (117.544).

Sursa; mesageruldecovasna.ro

Foto: crestinortodox.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii