A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735958598.394.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Asta da memorie buna! Cum isi recunosc delfinii prietenii chiar si dupa 20 de ani de la ultima intalnire?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-04-2014, ora 07:09

Asta da memorie buna! Cum isi recunosc delfinii prietenii chiar si dupa 20 de ani de la ultima intalnire?

Articol de Madalina Irimia

Delfinii sunt capabili sa isi recunoasca confratii chiar si dupa o despartire de 20 de ani, afirma autorii unui studiu publicat miercuri, care atribuie acestui mamifer marin cea mai lunga memorie sociala inregistrata vreodata la un animal.

Elefantii au reputatia ca nu isi uita niciodata semenii, insa aceasta se bazeaza pana in prezent doar pe "dovezi anecdotice", a subliniat autorul studiului, Jason Bruck, de la Universitatea Chicago din Statele Unite.

Noul studiu s-a bazat pe recunoasterea pe termen lung de catre delfini a "semnaturii" lor personale, o fluieratura caracteristica care tine loc oarecum de nume si care face ca fiecare exemplar sa fie imediat identificat de semenii sai. Biologul american a incercat sa afle daca delfinii pastreaza in memorie "semnatura" unui seaman al lor de care au fost despartiti multa vreme.

Studiul a fost realizat pe 43 de delfini din sase parcuri acvatice diferite, inclusiv Parcul Brookfield din apropiere de Chicago. Cele sase structuri au particularitatea de a fi facut schimburi de animale intre ele, pastrand o evidenta exacta a istoricului acelor transferuri.

In acest experiment, delfinii au ascultat inregistrari cu fluieraturi ale semenilor sai. Delfinii reactionau mai puternic atunci cand ascultau fluieraturi care le erau familiare, adica cele ale unor exemplare cu care au fost in contact, chiar daca acest lucru se intampla cu multi ani in urma.

"Atunci cand auzeau un delfin pe care il cunosteau, se apropiau foarte repede de boxe", a explicat Jason Bruck. "Uneori, se invarteau in jurul boxelor, fluierau, incercau sa obtina un raspuns", a adaugat el

Cercetatorul american a citat cazul delfinilor Allie si Bailey, care aveau 2 si respectiv 4 ani atunci cand au trait impreuna la Dolphin Connection, in Arhipelagul Keys din Florida. Allie traieste in prezent la Gradina Zoologica Brookfield, iar Bailey traieste la Dolphin Quest din Insulele Bermude. La 20 de ani si sase luni de la ultima lor zi petrecuta impreuna, Bailey a recunoscut "vocea" lui Allie.

Potrivit autorului acestui studiu, publicat in revista Proceedings B, editata de The Royal Society din Marea Britanie, delfinii prezinta un nivel de recunoastere "foarte comparabil cu memoria sociala a oamenilor".

Acest tip de recunoastere poate fi chiar mai durabil la delfin decat la om, afirma el, intrucat fluieratura unui delfin ramane aceeasi timp de mai multe decenii, in timp ce chipurile umane se schimba de-a lungul anilor.

Totusi, deocamdata nu este cunoscut motivul pentru care delfinii au o memorie sociala atat de lunga.

In natura, ei au o speranta medie de viata de 20 de ani, insa anumite exemplare traiesc pana la 45 de ani sau chiar mai mult.

Sursa: Mediafax

Foto: freedolphin.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii