A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735960321.4244.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Associated Press: Romania ajuta Ucraina sa se apere in razboiul informatic pe care il poarta cu Rusia
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-05-2015, ora 11:12

Associated Press: Romania ajuta Ucraina sa se apere in razboiul informatic pe care il poarta cu Rusia

Articol de Madalina Irimia
Ucraina recurge la Romania ca partener pentru a se apara in razboiul cibernetic pe care il poarta cu Rusia, dupa ce Romania a devenit unul dintre principalele state din Europa in lupta impotriva atacurilor informatice, relateaza Associated Press in pagina electronica de miercuri.

Romania este cunoscuta mai degraba pentru neoranduiala economica decat pentrupriceperea tehnologica, comenteaza agentia, precizand ca ea a fost propulasata ca una dintre principalele tari care lupta impotriva hackerilor de lupta impotriva "renegatilor" Internetului si de excelenta in domeniul computerelor pe care agentia o prezinta drept o "mostenire" a regimului dictatorului Nicolae Ceausescu.

Cele doua momente de cotitura ale istoriei i-au transformat pe "copoii" romani din domeniul cibernetic intr-unii dintre cei mai buni din Europa. Atat de buni, incat NATO a ales Bucurestiul sa apere Ucraina de spionajul rusesc, trimitand experti sa monitorizeze institutiile guvernamentale de la Kiev si sa formeze specialisti ucraineni in domeniul IT.

Ucraina acuza Serviciul federal rus de securitate (FSB) ca efectueaza atacuri coordonate asupra birourilor Guvernului, in cadrul unui razboi prin interpusi - caracteristic perioadei Razboiului Rece - impotriva Executivului ucrainean, in paralel cu razboiul real dintre fortele nationale si rebelii prorusi in estul tarii.

Agenti ucraineni in domeniul securitatii afirma ca au dejucat - cu ajutorul Romaniei - atacuri vizand sa raspandeasca programe de tip malware cu scopul de a dezactiva reteaua informatica a Guvernului sau de a fura informatii secrete.

Presedintele american Barack Obama si ceilalti lideri ai statelor membre NATO au stabilit anul trecut, la Summitul Aliantei din tara Galilor, sa creeze cinci "fonduri fiduciare" - programe finantate de catre comitete de state NATO menite sa ajute la reformarea Ucrainei si la modernizarea capacitatilor Apararii ucrainene -, incusiv unul in domeniul Apararii cibernetice, cu scopul de a ajuta armata ucraineana sa se modernizeze.

Romania, un stat membru care participa la exercitiile cibernetice ale coalitiei NATO, s-a oferit voluntara sa conduca Fondul Fiduciar pentru Apararea Cibernetica a Ucrainei si a cooptat compania de stat Rasirom. Alianta Nord-Atlantica noteaza ca Rasirom, furnizorul de securitate al principalelor institutii romanesti de stat, are "o experienta bogata in Apararea cibernetica".

"Incercam sa fim un lider regional", a declarat premierul Victor Ponta intr-o intalnire cu presa straina. "De aceea, Romania a fost nominalizata de catre NATO sa se ocupe de securitatea cibernetica (a Ucrainei) si sa previna razboiul cibernetic", a spus el.

In deschiderea conferintei regionale pe tema securitatii cibernetice, adjunctul secretarului american al Comertului Bruce Andrews a laudat, luni, compania romaneasca Bitdefender, care a creat "Bitdefender Box", unul dintre primele produse in domeniul securitatii destinate special pentru retele casnice. Produsul protejeaza dispozitivele scanand traficul in retea, cu scopul de a detecta si bloca potentiale amenintari in domeniul securitatii. Andrews a notat de asemena ca romana este a doua cea mai vorbita limba in birourile Microsoft din intreaga lume, dupa engleza.

Ucraina nu a avut niciun cuvant de spus in legatura cu tara NATO desemnata sa-i furnizeze securitatea cibernetica. insa, incepand din 2013 a cooperat cu Romania in lupta impotriva hackerilor, phishingului, pornografiei infantile si atacurilor de tip DDoS - care incearca sa dezactiveze un site suprasolicitandu-l cu trafic.

EUROPOL recurge de asemenea la expertii romani in cibernetica. seful Agentiei europene de politie Ron Wainright a declarat ca 20% dintre expertii institutiei in domeniul Apararii cibernetice sunt ofiteri romani de politie. "Expertiza pe care specialistii romani o aduc din lupta lor zilnica impotriva acestei amenintari este extraordinara", a declarat el recent intr-o vizita la Bucuresti.

Romania a ajuns in prezent lider in domeniul supravegherii cibernetice poate si in urma unei serii de cazuri extrem de mediatizate de hackeri romani care au atacat Statele Unite in 2011, comenteaza AP. Anul acesta, infractorii din acest domeniu au furat un miliard de dolari de la victimele lor americane, iar un taximetrist somer care isi spune "Guccifer" a reusit sa acceseze e-mailurile fostului secretar de Stat american Colin Powell si fostului presedinte american George W. Bush. Marcel Lehel Lazar a accesat si a publicat fotografii private ale familiei Bush, inclusiv selfiuri in care Bush parea ca se barbiereste la dus.

Bresele in securitate au alarmat atat de puternic Washingtonul, incat FBI a lansat un program de formare a 600 de ofiteri romani in lupta impotriva infractionalitatii cibernetice.

Luna trecuta Politia Romana a destructurat o presupusa grupare infractionala in domeniul cibernetic si a arestat 25 de romani. DIICOT a anuntat ca, in perioada februarie-decembrie 2013, o grupare alcatuita din 52 de romani si straini a efectuat peste 34.000 de retrageri frauduloase de numerar, in 24 de tari, in valoare de peste 15 milioane de euro.

Gruparea viza banci din Puerto Rico si Oman. Politia Romana a precizat ca gruparea a penetrat firewallurile pentru a obtine detalii despre clienti corporatii, folosite ulterior pentru clonarea cardurilor de credit.

Traditia Romaniei in domeniul computerelor dateaza din perioada Comunista, cand Ceausescu a decis sa transforme ingineria si matematica in prioritati in cadrul celor mai bune universitati, scrie AP.

Gigantii Microsoft, Google si Oracle fac afaceri in Romania, unde au 93.000 de angajati, iar 6.500 de tineri absolvesc in domeniul IT anual, potrivit ANIS, Asociatia patronala a industriei romanesti de software si servicii.

Romanii se bucura de succes in acest domeniu si in strainatate. Gabriel Marcu lucreaza la Apple din 1996, unde este cercetator expert, insarcinat cu calibrarea culorilor tuturor produselor Apple. in 2008, Razvan Olosu, fostul CEO Nokia Germania, a fondat Novero, o companie care fabrica produse telematice pentru clienti din sectorul auto, pe care a condus-o pana in 2013.

Un expert din cadrul industriei apreciaza ca succesul Romaniei are la baza predarea informaticii de la varste fragede.

"Facultatile pregatesc specialisti foarte buni, care sunt foarte cautati de catre mari companii", a declarat directorul general al Rasirom Aurelian Tolescu.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii