STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
17-02-2016, ora 10:48
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Aspectul fizic, una din cauzele discriminarii salariale (studii)
Articol de Madalina Irimia Discriminarea salariala avand drept cauza aspectul fizic este o problema stanjenitoare, dar care reflecta o realitate cruda a domeniului muncii. Institutia independenta din Franta ''Aparatorul Drepturilor'' (Le Défenseur des droits) a publicat luni pe site-ul sau un barometru care arata ca aspectul fizic constituie unul din principalele criterii de discriminare la angajare.
Ideea a fost evidentiata si in trecut de sociologi sau in diverse cercetari conform carora aspectul fizic ar fi al doilea criteriu de discriminare la angajare, dupa varsta, la care se adauga faptul de a fi supraponderal sau prost imbracat. Insa si dupa angajare kilogramele in plus sau un fizic dizgratios continua sa joace un anumit rol in evolutia carierei si salariului.
"Statistic vorbind, este o realitate", afirma sociologul Jean-Francois Amadieu, director al Observatorului pentru Discriminari din Franta. Frumusetea tine fara indoiala de o apreciere subiectiva. Pentru a observa felul in care aspectul fizic poate influenta salariul, sociologul francez a aratat ca se pot lua in considerare studii realizate pe criterii obiective (fara legatura directa cu frumusetea), relateaza site-ul metronews.fr.
Cercetatorul francez Nicolas Herpin a publicat in 2002 un studiu referitor la "influenta inaltimii barbatilor asupra vietii de cuplu si a carierei profesionale". El a constatat atunci ca cei mai scunzi de 1,70 metri nu numai ca isi gasesc mai greu incaltaminte, dar pleaca si cu un handicap serios in domeniul muncii: "inaltimea semnificativa este un atu economic pentru barbati. La aceeasi diploma obtinuta, barbatii mai inalti au o cariera profesionala mai buna fiindca li se incredinteaza mai multa responsabilitate si pozitii mai ridicate in ierarhie", scrie Herpin.
In Franta s-au facut si studii asupra legaturii dintre kilogramele in plus si salariu. Ultimul studiu ObEpi-Roche arata astfel ca aproape 23% dintre obezi castiga intre 900 si 1.200 de euro pe luna, procentul scazand la sub 9% in cazul salariilor cuprinse intre 3.800 si 5.300 de euro. "Cele care sunt judecate mai mult in functie de aspectul fizic sunt femeile", arata studiul.
In Hexagon nu s-au realizat in schimb studii care sa abordeze direct o eventuala relatie intre salariu si sentimentul ca esti frumos sau nu. Ele exista totusi in alte tari. Profesorul american Daniel Hammermesh a demonstrat in lucrarea "Beauty Pays" publicata in 2001 ca oamenii frumosi (sau cel putin cei care se apreciaza ca atare) au in medie venituri mai mari decat ceilalti. Concluzia sa a fost ca barbatii avantajati de natura castiga cu 17% mai mult decat cei cu un fizic mai putin fericit, diferenta fiind de 13% in cazul femeilor.
Exista in schimb si fenomenul invers, ca evolutia profesionala a unui barbat frumos sa fie barata de superiori invidiosi sau o femeie cu fizic stralucit sa fie victima "stereotipului blondei"?, se intreaba sociologii. "Acest fenomen exista si a fost deja studiat. Nu este valabil pentru barbati, insa femeile sunt adesea apreciate prin prisma aspectului fizic, unele dintre ele, la angajare sau in viata profesionala, confruntandu-se efectiv cu prejudecata „frumoasa si proasta”", spune Amadieu. Sociologul a facut un test prin intermediul Observatorului pentru Discriminari in departamentul francez Essonne. "Am observat ca o tanara frumoasa poate fi asistenta a directorului, dar mult mai rar sa lucreze intr-un post de agent administrativ sau in contabilitate", afirma sociologul.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email