STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
26-02-2016, ora 10:35
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Ardeiul iute: 10 beneficii pentru sanatate
Articol de Madalina Irimia Ardeiul iute are gustul specific datorita unui ingredient special numit capsaicina. Cantitatea de capsaicina determina cat de iute este ardeiul. Cu cat cantitatea este mai mare, cu atat ardeiul este mai iute.
Capsaicina nu numai ca ofera ardeiului gustul sau iute, dar are de asemenea proprietati medicinale care il fac unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume.
Consumul de ardei iute are nenumarate beneficii pentru sanatate. Iata 10 dintre cele mai importante propietati terapeutice:
1. Amelioreaza inflamatiile
Datorita capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietati anti-inflamatorii. Capsaicina blocheaza efficient substanta P, asociata cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de preventie excelenta impotriva artritei.
2. Amelioreaza durerea
Potrivit noilor cercetari in domeniu, ardeiul iute poate reduce in mod eficient durerea cauzata de artrita, psoriazis si neuropatia diabetica.
3. Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
A fost demonstrat ca ardeii iuti pot reduce colesterolul si nivelul de trigliceride sau previni cheagurile de sange. Culturile care folosesc ardeiul iute in abundenta au niveluri mult mai scazute ale bolilor de inima si trombozei.
4. Imbunatateste digestia
Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimuleaza apetitul si imbunatateste digestia. Alimentele care sunt digerate bine ofera organimsului nutrientii necesari si energie, si alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Proprietati importante tinand cont de faptul ca digestia este esentiala pentru sanatatea noastra.
5. Intareste imunitatea
Culoarea aprinsa de rosu a ardeiului iute provine de la continutul ridicat de beta-caroten, sau pro vitamina A. Doar cateva lingurite de ardei iute pot oferi organismului o doza suplimentara de vitamina C si A, care sunt esentiale in prevenirea infectiilor.
6. Previne cancerul de prostata
Cercetarile reritoare la cancerul de prostata arata ca capsaicina poate distruge in mod eficient celule canceroase. In urma unei terapii de patru saptamani, capsaicina stopeaza cresterea celulelor cancerului de prostata, iar tumorile au fost reduse in mod semnificativ in cazul majoritatii testelor. Este recomandata administrarea unei cantitate de 400 mg de capsaicina de trei ori pe saptamana pentru a preveni cancerul de prostata.
7. Ajuta in procesul de slabire
Gustul iute al ardeiului creste termogenza – procesul de generare a caldurii in organism. Procesul de termogenza arde calorii in mod suplimentar, care rezulta in scadere in greutate.
8. Previne ulcerul de stomac
S-a crezut mult timp in mod gresit ca alimentele iuti cauzeaza ulcerul de stomac. in prezent s-a confirmat ca ardeiul iute nu cauzeaza ulcer, ci previne aparitia lui pentru ca distruge bacteriile nocive si stimuleaza secretia de sucuri gastrice dcu rol preotector.
9. Previne diabetul de tip 2
Consumul regulat de ardei iute poate preveni diabetul de tip 2. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica arata ca daca este consumat in mod regulat, ardeiul iute reduce nevoia organismului de secretie a insulinei, reducand astfel nivelul glucozei din sange dupa mese.
10. Scade tensiunea arteriala
Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau trigliceridelor.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email