ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-01-2014, ora 11:22

Arafat: Intr-o catastrofa aviatica, medicii sunt subordonati comandantului locului, numit de IGSU

Articol de Cristian Amariei

Echipele medicale care intervin intr-o catastrofa aviatica sunt subordonate comandantului locului, numit de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), si astfel patricipa la operatiuni, cauta victime in limita lor de competenta si aplica toate manoperele specifice, a spus Raed Arafat.

"Doctorul Arafat nu este coordonatorul suprem al interventiilor. Aceste interventii au proceduri, dupa o legislatie foarte clara. Nu pot fi dependente de o persoana", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS) Raed Arafat, referitor la interventia in cazul accidentului aviatic din Apuseni.

El a precizat ca Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Sanatatii a intrat automat in actiune. "Noi, la MS, avem reglementari foarte clare si care au fost respectate in totalitate. Sunt proceduri clare. In momentul in care s-a dat alertarea catre inspectoratele pentru situatii de urgenta de catre Inspectoratul General, lucru care s-a facut fara probleme, automat au fost alertate inclusiv structurile medicale. Si au plecat impreuna si au intervenit impreuna, confrom procedurilor", a explicat Raed Arafat.

El a mai explicat ca medicul sef pe regiune al SMURD, Adela Golea, a plecat imediat catre locul de interventie, in timp ce medicul inspector Hadrian Burcea nu s-a putut deplasa, pentru ca a suferit un accident, dar a trimis oameni si a tinut permanent legatura cu cei de acolo.

"Am avut personal medical. In plus, am avut si personal de la doua servicii de ambulanta. Rolul lor este ca, atunci cand ajung la fata locului, sa se subordoneze comandatului locului, sa raspunda la orice solicitare, sa patricipe la operatiuni, sa intre si sa caute in limita lor de competenta si sa aplice toate manoperele medicale, triaj, tratament, totul pana la scoaterea bolnavilor la spital. Si aceste proceduri, din punctul de evdere al personalului medical si paramedical s-au respectat", a mai spus secretarul de stat.

Arafat a mai precizat ca niciodata medicul nu poate fi comandatul interventiei in zona, in cazul unui accident de tipul celui din Apuseni.

"Comandatul interventiei in zona este numit de IGSU. Este un om din partea inspectoratului pe acet tip de interventii de situatii de urgenta. Din IGSU face parte si SMURD pe partea medicala In cazul unei catastrofe aviatice, coordonatrea la fata locului este unica, iar acesteia i se subordoneaza SMURD si serviciul de ambulanta. Deci avem acest principiu descris foarte clar in Legea 95 (Legea 95/2006 a reformei in sanatate, n.r.), adica de comanda unica pe astfel de situatii", a adaugat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai explicat ca, nefiind in tara, nu ar fi fost corect sa intervina in coordonarea situatiei si tot ce a putut face a fost sa tina legatura spre informare cu colegii

"Ceea ce am putut face, de la Budapesta, a fost sa vorbesc imediat cu profesorul Irinel Popescu. Am alerat pe cine trebuia sa alertez. (...) L-am sunat pe domnul general Burlui (Ion Burlui, fostul sef al IGSU, n.r.), l-am sunat pe domnul general Gradinaru de la Aviata Ministerului de Interne (Dorel Gradinaru, seful Inspectoratului General de Aviatie din MAI, n.r.), pe domnul ministru Dusa (ministrul Apararii Mircea Dusa, n.r.) pentru ca acolo era partea de cautare - salvare, pe MApN, in caz de cadere de avion. Apoi, m-am oprit pentru ca era normal sa las institutiile sa ia masurile, pentru ca erau in tara, asa cum prevad procedurile", a adaugat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, intr-o catastrofa aviatica in mod normal institutia care alerteaza si stabileste zona de cautare este ROMATSA.

Secretarul de stat a mai spus ca, desi nu are nimic sa represeze echipelor medicale si paramedicale, totusi o analiza a evenimentelor va fi realizata cat de curand.

In legatura cu unele pareri, vehiculate in presa, conform carora Aurelia Ion nu ar fi fost resuscitata suficient, Arafat a spus ca este convins ca medicii de la fata locului au luat cea mai buna decizie, precizand ca acestia aveau tot ce le trebuia pentru a continua manevrele daca ar fi fost cazul.

"Faptul ca temperatura generala a colegi nostre era de 18, deci nu temperatura pielii, in conditiile de acolo, arata ca, probabil, studenta a fost intr-un stop cardiac foarte prelungit si de acolo a coborat temperatura. Nu era in stop cardiac din cauza hipotermiei. Este o diferenta in cazul hipotermiei: daca hipotermia cauzeaza stopul cardiac sau daca, dupa ce ai facut stopul cardiac, ti-a scazut temperatura. (...) Din datele pe care le avem, cel mai probabil a fost un stop cardiac foarte aproape de momentul caderii, de aceea si medicul Zamfir a inceput resuscitarea", a spus Arafat, apreciind ca ideea ca nu s-ar fi facut resuscitare atat cat trebuie sau ca, daca medicii ajungeau mai repede, fata ar fi fost sigur salvata "ar putea amagi fals o familie indurerarta".

Intrebat daca are de gand sa includa Salvamontul in serviciile de urgenta, secretarul de stat a raspuns afirmativ.

"El este conectat la 112. Este o institutie foarte importanta. La fel si Jandarmeria montana. (...) In aceste interventii Salavomontul este extrem de important si trebuie neaparat integrat la maxim in sistemul integrat de urgenta, sa nu fie o institutie izolata", a adaugat Raed Arafat.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, in judetul Cluj.

In urma accidentului, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de un padurar, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Sursa: mediafax.ro

Foto: vivafm.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii