ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
06-05-2013, ora 17:08

Aproximativ 6% din suprafetele arabile ale Romaniei sunt exploatate de straini

Articol de Cristian Amariei

Calitatea pamantului negru, preturile avantajoase si posibilitatea de a obtine ajutoare sunt motive pentru care investitorii straini sunt atrasi de Romania, scrie cotidianul francez Le Figaro in editia sa electronica.

Goana spre Est! Acapararea de terenuri agricole priveste toata Europa si in special Romania, a cincea tara a Uniunii in termeni de suprafete agricole. Un fenomen in expansiune, potrivit autorilor studiului 'Land concentration, land grabbing (...) in Europe', condus de Coordonarea Europeana Via Campesina (ECVC) din care fac parte mai multe organizatii europene ale micilor fermieri, printre care Eco Ruralis din Romania, scrie ziarul francez.

In pofida legii care interzice investitorilor straini sa cumpere terenuri agricole in Romania, 6% din suprafetele arabile ale tarii, mai putin de un milion de hectare, sunt exploatate de multinationale ca Rabobank, Generali sau ASI Europe Gmbh.

'Pentru a ocoli legea, acesti investitori internationali creeaza o firma locala sub privirile binevoitoare ale functionarilor, fapt ce le ofera dreptul de a cumpara sau inchiria terenuri agricole pentru a le exploata ulterior', subliniaza Stephanie Roth, coordonatoarea Eco Ruralis.

Integral pe capital.ro

Foto: cugetliber.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii