A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719631145.3612.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Aproximativ 13% dintre cazurile noi de cancer sunt cancere pulmonare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-02-2014, ora 10:01

Aproximativ 13% dintre cazurile noi de cancer sunt cancere pulmonare

Articol de Madalina Irimia

Aproximativ 13% dintre noile cazuri de cancer in Romania sunt cancere pulmonare, anual murind din aceasta cauza 33.000 de persoane, potrivit informatiilor prezentate vineri de specialisti la dezbaterea "Tratamentul personalizat pentru cancerul pulmonar".

"In tratamentul personalizat pentru cancerul pulmonar, terapiile tintite sunt terapii de generatie noua, care actioneaza asupra sau in interiorul celulelor cancerigene, cu mai putine efecte secundare si cu o eficienta sporita. Totodata, specialistii sustin ca testarea genetica a mutatiilor EGFR (epidermal growth factor receptor/ receptorul pentru factorul de crestere epidermica — n.r.) reprezinta un pas esential pentru luarea deciziei asupra tratamentului ce va fi urmat, permitand astfel pacientilor sa urmeze tratamentul potrivit inca de la inceput", a declarat seful Clinicii de oncologie a Spitalului Judetean Alba Iulia, Razvan Curca.

In aceeasi dezbatere, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, a precizat ca pacientii romani au acces dificil la examene de diagnosticare specifice (bronhoscopie, tomografie, RMN) din cauza lipsei aparaturii si a personalului medical calificat, doar o patrime din pneumologi fiind calificati in bronhologie.

"Vom sustine in continuare testarea genetica si tratamentul personalizat pentru fiecare pacient in parte. Acolo unde a fost introdusa medicina personalizata, costurile au scazut cu 40% si se maresc sansele fiecarui pacient", a spus Irimia.

Potrivit statisticilor, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer si are cea mai crescuta rata de deces dintre toate tipurile de cancer la nivel mondial.

Specialistii atrag atentia ca majoritatea pacientilor cu cancer pulmonar sunt diagnosticati in fazele terminale ale bolii, 85% dintre acestia fiind fumatori sau fosti fumatori.

Cancerul pulmonar ii afecteaza si pe nefumatori, fiind a saptea cea mai frecventa cauza de deces pentru pacientii care nu au fumat niciodata.

O alta categorie de pacienti care au un risc ridicat de a se imbolnavi de cancer pulmonar o reprezinta bolnavii de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC).

Sursa: AGERPRES

Foto: descopera.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii