ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-03-2016, ora 12:02

Apropiatii lui Abdeslam cred ca teroristul s-a dat prins

Articol de Cristian Amariei
Salah Abdeslam, capturat vineri intr-un apartament in centrul acestei comune de la Bruxelles, nu a fost ascuns de "tot Molenbeekul", iar cei care l-au cunoscut il privesc cu o anumita "simpatie" si sunt convinsi ca s-a lasat "ridicat", afirma viceprimarul Sarah Turine intr-un interviu pentru AFP.

Locuitorii comunei sunt convinsi ca acest francez, in varsta de 26 de ani, care a crescut la Molenbeek, s-a lasat "ridicat", a declarat viceprimarul comunei, insarcinat cu Tineretul, Coeziunea Sociala si Dialogul Intercultural. Sarah Turine este islamolog, relateaza AFP online.

"Am fost surprinsa si cred ca am fost cu totii surprinsi" de arestarea suspectului-cheie in atacurile de la Paris la Molenbeek, raspunde viceprimarul cand este intrebat cum a reactionat fata de anuntul arestarii.

"In cartier se zvonea ca ar fi plecat in Siria", continua Turine, adaugand ca a avut "sentimentul, discutand cu cateva persoane care-l cunosteau, ca se afla la capul drumului, ca a incercat totul".

Daca ar fi fost arestat cu trei zile mai inainte, la Forest, "locul arestarii n-ar mai fi facut obiectul unor discutii", apreciaza ea, adaugand ca arestarea francezului in comuna "realimenteaza ceea ce a devenit un simbol pentru Molenbeek".

Viceprimarul deplange in continuare o "supramediatizare" a comunei si subliniaza ca "incercam sa reconstruim o normalitate, iar acest lucru ne loveste din nou in plina figura", adaugand ca "in acelasi timp este o usurare ca toate acestea inceteaza".

Intrebata cum explica faptul ca locuitori l-au ascuns pe Abdeslam, Turine raspunde ca francezul "nu era un inger inainte de evenimente. Avea contacte, o retea in mediul micii infractionalitati, care l-a ajutat sa se ascunda".

Insa "de aici si pana la a crede ca tot Molenbeekul l-ar fi ascuns" este un drum lung, avertizeaza ea, adaugand ca "pentru cei care il cunosteau era dificil sa-si imagineze ca era un terorist".

"Ei isi spun ca s-a lasat ridicat. Ei pastreaza o anumita simpatie fata de acel Salah pe care l-au cunoscut. Era perceput ca o persoana joviala, careia-i placea distractia, un mic infractor - el si fratele sau aveau o cafenea in care se facea trafic cu stupefiante, inchisa in toamna -, dar nimic mai mult...", afirma viceprimarul.

"Faptul ca nu a fost asa pana la capat confirma sentimentul oamenilor care l-au cunoscut. Este bine ca a fost arestat in viata, pentru ca sa nu fie vazut ca un martir; acest lucru ar fi putut alimenta teoriile complotului, ar fi avut intr-adevar un impact negativ", apreciaza ea.

Intrebata cum lupta autoritatile locale impotriva radicalizarii, Turine raspunde ca exista "mai multe axe".

Ea evoca "o axa de prevenire a unei crize, (prin care) asistam familiile in care se suspecteaza ca un apropiat va pleca in Siria, incercam sa refacem o legatura afectiva cu famillile". "incercam sa decredibilizam discursurile recrutorilor, organizam dezbateri, intalniri, facem piese de teatru", precizeaza ea.

Viceprimarul da ca exemplu o dezbatere recenta cu Mourad Benchellali, un fost detinut la inchisoarea militara americana de la Guantanamo Bay (Cuba), "considerat foarte legitim in randul tinerilor si cu un discurs pertinent".

Alta axa, continua viceprimarul "este «sterilizarea solului» in care recrutori vin sa-i atraga pe tinerii cei mai fragili, furiosi, pe cei care se simt considerati cetateni de zona a doua". "Lucram asupra identitatii politice a tinerilor, pentru ca ei sa simta mai utili, mai iubiti", afirma Turine.

"Daca luptam mai bine impotriva discriminarii, stigmatizarii, ei vor fi mai puternici impotriva discursului urii", conchide Sarah Turine in acest interviu cu Pauline Froissart de la AFP, citat de gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii