A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719815762.6091.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Aproape jumatate dintre romanii din UK nu mai vor sa se intoarca in Romania
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-10-2015, ora 12:05

Aproape jumatate dintre romanii din UK nu mai vor sa se intoarca in Romania

Articol de Madalina Irimia
Potrivit unui chestionar online, realizat de angliamea.ro, 46% dintre cei care au raspuns chestionarelor noastre nu vor sa se mai intoarca in Romania niciodatӑ , in timp ce 33% intentioneazӑ totusi sӑ se intoarcӑ peste cȃtiva ani. 18% au rӑspuns cӑ vor sӑ se intoarcӑ cȃt mai repede dupӑ ce isi adunӑ o sumӑ de bani.

Toate acestea desi romanii duc o viata mai degraba modesta in Marea Britanie, cu salarii mici, cheltuieli mari si vreme neprietenoasa.

Legat de venituri, majoritatea romanilor castiga salarii minime, lucru confirmat si de raspunsurile la chestionarele noastre. Aproape 80% dintre romanii care au rӑspuns obtin sub 2000 £/lunӑ/ membru de familie, 38% dintre ei trӑind cu mai putin de 1000£/lunӑ/persoanӑ. Salariul mediu in Marea Britanie este de 26.500£/an in 2015 (aproximativ 2.200 £/lunӑ ) iar cel minim este de aproximativ 1.250£/lunӑ

Legat de cheltuieli, 60% dintre romani cheltuie sub 700 £/ luna pe chirie. 20% dintre ei cheltuie intre 700-1000 si doar un procent de 20% cheltuie mai mult. Preturile pentru un studio incep de la 250-300 £/sӑptӑmȃnӑ in Londra, intr-o zonӑ mai putin solicitatӑ, neincluzȃnd cheltuielile.

De cele mai multe ori, romanii aleg sa imparta o camera cu alti colegi, reducand astfel cheltuielile sau inchiriaza o casa in care traiesc mai multi, de aici si diferentele mari intre preturile oficiale practicate in Marea Britanie la chirii si cele raportate de cetӑtenii romȃni.

Cei mai multi romani traiesc in nordul Londrei (30%) si in estul Londrei (20%), o buna parte locuiesc in suburbiile din jurul Londrei (9%) sau in alte orase britanice (30%). Nordul si estul Londrei sunt zone mai accesibile din punct de vedere al chiriilor, avȃnd o densitate mai mare de imigranti. Ȋn afarӑ de Londra, multi romȃni trӑiesc in Birmingham, Cardiff si Glasgow.

Multi dintre romanii din UK au deja familii intemeiate si copii care merg sau se pregatesc sa mearga la scoala. Legat de calitatea educatiei, parerile sunt, surprinzӑtor, impӑrtite. scoala britanicӑ este prin traditie recunoscutӑ ca una dintre cele mai bune din lume. De altfel, aproape jumӑtate dintre romȃnii din UK sunt de pӑrere cӑ scoala britanicӑ, desi nu este perfectӑ, este superioarӑ celei romȃnesti.

Totusi existӑ un procent de aproximativ 10 % care se declarӑ dezamӑgiti de scoala britanicӑ iar aproximativ 20% sunt de pӑrere cӑ scoala romȃneascӑ este mai bunӑ decȃt cea britanicӑ.

De multe ori, scoala romaneasca a fost vazuta drept un paradox: desi avem multi elevi medaliati la olimpiade internationale in diverse specialitati, mai ales informaticӑ, per ansamblu rezultatele elevilor la evaluӑrile nationale sunt relativ modeste si eficienta practicӑ a scolii este adesea criticatӑ.

Un lucru cert este ca romanii din UK vin des in tara, aproximativ 55% vin de 3 sau mai multe ori pe an in tara, in timp ce 30% vin o data pe an. Aceasta demonstreazӑ faptul cӑ romȃnii sunt legati de familiile, prietenii si tara lor de origine. Pe de altӑ parte, poate fi un indiciu si al lipsei de adaptare in noua tarӑ.

Studiu a fost realizat online, pe un esantion de cateva sute de persoane.

Sursa: realitatea.net
     
Tag-uri: romani, anglia, studiu
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii