STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
03-11-2016, ora 09:02
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Aproape jumatate dintre copiii diagnosticati cu malformatii cardiace mor in Romania din cauza lipsei banilor si a medicilor
Articol de Madalina Irimia Situatia copiilor cu afectiuni cardiovasculare este dramatica in Romania. in fiecare an, sute de copii care sufera de boli de inima mor din cauza absentei centrelor de interventie si a specialistilor. Desi beneficiaza de formularul E 112, multe familii nu au bani sa isi asigure finantarea pentru interventii in strainatate, avertizeaza medicii prezenti la un eveniment ce a avut loc de curand la Facultatea de Medicina a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, numit „sansa la viata a copiilor cu Afectiuni Cardiovasculare”.
„Anual, 1500 de copii cu malformatii cardiace au nevoie de operatie, din care 700 nu reusesc sa beneficieze de o interventie chirurgicala”, a atras atentia chirurgul Victor Costache.
Operarea malformatiilor cardiovasculare ale copiilor in Romania, o posibila solutie
Acest lucru s-ar putea intampla daca statul ar permite si clinicilor private includerea in sistemul de decontare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, sustin specialistii.
Aceasta situatie creeaza o falsa competitie intre sistemele public si privat, care ar putea fi rezolvata intr-o saptamana daca Ministerul Sanatatii si CNAS ar colabora cu specialistii in chirurgie cardiovasculara.
Daca vorbim despre decontari, CNAS deconteaza intre 1.500 si 2.000 de euro pentru o operatie pe cord deschis realizata in spitalele de la noi, desi costul real al unei operatii este intre 6.000 si 7.000 de euro. In cazul pacientilor trimisi in strainatate, statul e nevoit sa deconteze intre 45.000 si 50.000 de euro pentru o singura interventie.
Din acesti bani ar putea fi operati in Romania sapte copii. Formularul E 112 e folosit abuziv in Romania, pentru interventii care pot fi facute in tara.
„Datoriile pe care le inregistreaza Romania sunt cauzate de modul abuziv in care e folosit acest formular”, spune prof dr. Victor Costache.
Dr . Horatiu Suciu, seful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara de la Targu Mures, spune la randul sau: „Intr-un an operam circa 60 de copii nou-nascuti cu malformatii grave. Avem bani doar pentru acest numar. Inca pe atatia suntem nevoiti sa-i refuzam in fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimisi prin transfer de la alte unitati medicale, dar pe care nu-i putem opera. In Romania s-ar putea rezolva toate cazurile de afectiuni cardiace, atat la adulti, cat si la copii, cu conditia ca statul sa se implice in sprijinirea financiara a acestor interventii”.
Conform CNAS, la 31 decembrie 2015, suma platita de CNAS pentru servicii medicale efectuate in strainatate era de 217,29 milioane de euro, dintr-un total de 415, 23 milioane de euro. O suma care acopera toate tipurile de interventii si o situatie care ne arata ca la finalul anului 2015 statul roman decontase jumatate din totalul de interventii in strainatate.
Pentru anul in curs a fost alocat un fond de 515 milioane de lei pentru aceste servicii, din care 114,30 milioane prin suplimentare bugetara.
Aceasta suma include: serviciile medicale acordate in baza cardului European de asigurari sociale de sanatate (CEASS) si a certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate (CIP), precum si cele acordate in baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru resedinta si tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2.
O alta problema a medicilor, atat romani, cat si straini, care ar putea opera in Romania este echivalarea diplomelor din strainatate si obtinerea dreptului de libera practica. Acestea pot dura pana la un an, desi este vorba despre specialisti cu renume international.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email