ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-05-2015, ora 11:37

Aproape 70% dintre respondenti considera ca romanii erau mai patrioti pe vremea comunismului

Articol de Madalina Irimia
O cercetare sociologica realizata de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI) arata ca 60-70% dintre respondenti considera ca romanii erau mai patrioti pe vremea comunismului, raspuns dat mai ales de cei trecuti de 45 de ani, de cei care locuiesc in sate si de etnicii romani.

Trei sferturi asociaza protectia mediului cu notiunea de patriotism, mai ales barbatii si pensionarii, indiferent de preferinta politica. Cu sanctionarea "manifestarilor nepatriote" care jignesc tara sunt de acord peste 70%, mai ales persoanele mai in varsta si mai putin educate si locuitorii din mediul rural, mai mult votantii stangii. Este ceva mai putin acceptabil pentru cei cu studii superioare si printre tineri in general, conform concluziilor CSCI.

Pentru cei care au raspuns la intrebarile sondajului, orientarea prooccidentala a tarii noastre inseamna: incredere mare in UE (69%) si SUA (62%) si foarte mica in Rusia (10%). Totusi, destul de putini au incredere foarte multa chiar si in reprezentantii Occidentului (18% in UE, 15% in SUA). incredere mai multa in Occident au votantii PSD si PNL si cei trecuti de 45 de ani. Intelectualii par sa aiba mai putina incredere in Occident decat cei fara studii superioare sau varstnicii, fiind undeva pe la 50%.

Conform aceleiasi cercetari, romanii sunt in puternic dezacord cu proiectul autonomiei maghiarilor (72%). in privinta statuilor unor maghiari care au luptat impotriva tarii, jumatate considera ca ar trebui mutate si jumatate ca ar trebui lasate unde sunt.

"Am clasificat ca antimaghiari 30% din populatia tarii, aceia care nu au incredere in UDMR, sunt total impotriva autonomiei si nu doresc ca acele statui sa existe. Sentimente antimaghiare mai puternice (peste 35%) sunt printre pensionari, dar si intelectuali, mai mult printre barbati si in randul ardelenilor nonmaghiari (40%). Muncitorii si tinerii fara studii superioare de etnie romana sunt mai putin interesati de acest aspect (25-30% antimaghiari)", arata autorii studiului.

Totodata, 40% dintre romani considera ca un conflict militar cu Rusia este iminent, 25% spun ca este posibil si alti 25% nu cred ca se va intampla. Aproape trei sferturi se bazeaza pe sprijinul SUA, iar barbatii sunt mai convinsi decat femeile ca va exista un conflict.

Cei mai multi romani (45%) considera ca unirea Romaniei cu Republica Moldova va putea avea loc doar dupa intrarea Moldovei in Uniunea Europeana, in timp ce 30% apreciaza ca cele doua evenimente sunt independente. Un sfert nu stiu ce sa raspunda. Printre votantii dreptei, ideea unirii iminente este mai larg raspandita.

Intrebati ce partid considera a facut mai multe pentru unirea cu Moldova, 30% nu pot raspunde. Dintre ceilalti, exista o egalitate intre PSD si PNL (cate 22-23% fiecare), mai releva cercetarea Infopolitic.

Cercetarea "'Nationalism' romanesc" (partea a II-a) a fost realizata in perioada 16 — 24 februarie, la nivel national, pe un esantion de 1.000 de persoane de 18 ani si peste, dupa metoda CATI. Esantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 si a recensamantului populatiei din 2002. Eroarea tolerata este 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: studiu, romani, patriotism
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii