A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675775.6801.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Aplicatiile unor romani, care arata daca un avion are intarziere din cauza vremii, premiate de NASA
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-04-2016, ora 11:57

Aplicatiile unor romani, care arata daca un avion are intarziere din cauza vremii, premiate de NASA

Articol de Cristian Amariei
Doua echipe de programatori au dezvoltat aplicatii pe telefoane mobile care arata daca un avion are intarziere din cauza vremii sau care este calitatea aerului din orase, acestea castigand, duminica, hackathon-ul(concurs de programare – n.a.) NASA Space Challenge 2016, desfasurat la Cluj-Napoca.

Aplicatiile au fost prezentate, duminica, in premiera, la Cluj-Napoca, in cadrul celui mai mare hackathon la nivel mondial, NASA Space Apps Challenge 2016, sustinut de Agentia Spatiala Romana (ROSA), in competitie fiind inscrise, in total, 193 de orase de pe intreg globul.

Temele competitiei trasate de NASA au fost Terra, Aeronautica, Tehnologia, Statia Spatiala Internationala, Calatorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit.

Cristian Dascalu, organizator al competitiei, a declarat, la finalul jurizarii, ca premiul NASA este o calatorie a echipei castigatoare la nivel global la Cape Canaveral (SUA) la urmatoarea lansare a unei navete spatiale. ”Am avut peste 170 de participanti inscrisi si 10 echipe care au realizat aplicatii. Juriul a stabilit doua echipe castigatoare, care au realizat doua aplicatii, acestea urmand sa fie trimise direct la NASA unde vor intra in competitia globala al carei premiu este o calatorie a echipei castigatoare la nivel global la Cape Canaveral (SUA) la urmatoarea lansare a unei navete spatiale. Prima echipa, Fly Boys, formata din piloti, a realizat o aplicatie pentru telefoanele mobile, care poate citi prognoza meteo, si sa interpreteze datele astfel incat un pasager sa stie daca un avion va avea sau nu intarziere din cauza vremii la aeroportul de destinatie. Cea de-a doua aplicatie a echipei Air Fighters trateaza calitatea aerului in diverse zone din lume, astfel incat o persoana care ar dori sa se mute dintr-un oras intr-un alt oras sa stie daca aerul e poluat si care sunt bolile respiratorii cele mai frecvente”, a spus Dascalu.

Potrivit acestuia, alte cinci aplicatii au fost selectate si vor fi postate pe site-ul NASA, pentru a avea vizibilitate.

Marius Petriman, membru al echipei Fly Boys, pilot care a zburat pe aeronave Boeing 737, a declarat ca este foarte important pentru pasageri sa stie daca un avion poate avea intarziere pe aeroportul de destinatie din cauza vremii.

Este important pentru pasageri sa stie daca pot lua un anumit zbor si am decis sa ii ajutam. Aplicatia aduna date despre aeroporturi privind starea vremii care pot fi corelate astfel incat sa indice daca un avion ar putea avea intarziere sau se permite aterizarea. Un pasager poate afla aceste informatii din aplicatia Fly Delay de pe telefonul mobil, care va fi gratuita”, a spus acesta.

Aplicatia ar putea disponibila pe telefoane in circa sase luni.

Tiberiu Petre, membru al echipei Air Fighters, a declarat la randul sau ca exista multe date legate de poluare si de problemele de sanatate de ordin respirator, dar nu exista studii privind legatura dintre ele. ”Prin aplicatia Air Check, noi intentionam sa aprofundam cunostintele si sa oferim o vizualizare mai usoara unor persoane care ar dori sa se mute dintr-un oras intr-altul. Aplicatia este deja disponibila”, a precizat Petre.

Premiile NASA la nivel global ale competitiei se vor anunta intr-o luna.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: aplicatii, premii, nasa
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii