ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-10-2016, ora 09:48

Aparatul dentar la adulti – eficient sau nu?

Articol de Madalina Irimia
Desi isi doresc nespus de mult dinti drepti si sanatosi, multi adulti se resemneaza cu diferite probleme ale danturii, convinsi fiind ca tratamentul ortodontic este eficient doar in cazul persoanelor mai tinere. Medicul Mihaela Dan, medic specialist ortodont, spune ca acesta este doar unul din miturile care ne tin departe de aparatul dentar, tratamentul ortodontic fiind o optiune sigura si cu rezultate garantate pentru pacientii de toate varstele.

Fie influentati de convingerile gresite ale celor din jur, fie din cauza unor prejudecati personale bine inradacinate, se intampla adesea sa nu luam tot ce este mai bun de la viata. Asa se intampla cu foarte multi adulti care au convingerea ca aparatul dentar nu mai poate aduce rezultate la varsta lor, ca este foarte dureros sau ca tratamentul dureaza prea mult. Medicii specialisti asigura ca acestea sunt doar mituri, care din pacate impiedica multe persoane sa obtina dinti drepti, aliniati, o muscatura corecta, ceea ce inseamna, pe scurt, sanatatea cavitatii bucale.

„La varsta mea nu se mai pot indrepta dintii”

Acesta pare a fi cel mai frecvent intalnit mit si, din pacate, cel mai daunator, deoarece descurajeaza din start orice persoana care ia in calcul indreptarea dintilor cu ajutorul tratamentului ortodontic.

„Desi in ultimii ani din cei peste 13 de experienta numarul pacientilor mei adulti a crescut la 35% din totalul pacientilor, inca exista foarte multe persoane convinse ca aparatul dentar nu functioneaza la varsta adulta. Este adevarat ca la copii oasele sunt mai moi, in formare, iar dintii se deplaseaza mai usor, insa adultii dupa 30 ani, in special femeile, incep sa piarda calciu, iar densitatea osoasa sa scada. Astfel, dintii se deplaseaza prin os chiar si dupa varsta de 60 ani. Organismul uman functioneaza dupa aceleasi legi biologice (resorbtie-apozitie osoasa) toata viata si, prin urmare, ideea ca aparatul dentar nu ar fi eficient odata cu inaintarea in varsta este una gresita”, spune dr. Mihaela Dan.

„Tratamentul o sa dureze mult”

Aceasta este o alta convingere gresita, care impiedica numeroase persoane sa se bucure de beneficiile aparatului dentar.

„In cazul adultilor se intampla foarte rar ca tratamentul ortodontic sa dureze mai mult de 2 ani, acest lucru fiind posibil in cazurile grave, insa, in general, durata purtarii aparatului dentar este de 6-18 luni. Uneori, insa, pentru ca anumite probleme nu au fost rezolvate in copilarie, este posibil ca la adult sa fie necesara asocierea aparatului dentar cu tratamentul chirurgical. Acesta este motivul pentru care toti parintii sunt incurajati sa ceara sfatul medicului specialist ortodont inca de cand copilul implineste 7 ani, adica de la eruptia primilor dinti permanenti”, explica specialistul ortodont.

„Aparatul dentar este inestetic”

Desi intalnita mai rar la adulti decat in cazul tinerilor, aceasta temere poate fi depasita prin optarea pentru una din numeroasele alternative mai putin vizibile ale aparatului dentar: bracketuri ceramice, bracketuri de safir, aparate linguale sau tehnica Invisalign (o serie de gutiere transparente care indreapta dintii din aproape in aproape).

Mai multe detalii pe csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii