Rezultatele peste asteptari ale economiei autohtone par sa-i fi pus pe jar pe investitorii straini. Copos, Carabulea sau Ciurtin sunt doar cativa dintre oamenii de afaceri autohtoni care au renuntat, in acest an, la unele dintre cele mai importante companii pe care le detineau.
Dupa ce, in urma cu doar cativa ani, se aflau intr-o situatie financiara dificila,
fabricile de vagoane din Arad, Caracal si Turnu Severin isi vor schimba actionarul principal. Astfel, actualul proprietar, Astra Rail Management, si grupul american Greenbrier vor forma o noua companie, in care cel din urma va detine 75% din actiuni. Greenbrier va plati 30 de milioane de euro la finalizarea acordului si alte 30 de milioane de euro la 12 luni dupa incheierea contractului.
Sediul noii companii va fi in Olanda, iar unitatile de productie se vor afla in Romania si in Polonia, acestea urmand sa aiba in total circa 4.000 de angajati.
Dar aceasta tranzactie inca in desfasurare este doar una dintre numeroasele achizitii facute de straini in Romania anul acesta. in luna ianuarie, actionarul principal al Albalact, Raul Ciurtin, a anuntat ca grupul francez Lactalis va prelua pachetul majoritar de actiuni al firmei sale. „Lactalis a incheiat un contract cu actionarii vanzatori care detin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact avand drept obiectiv dobandirea tuturor actiunilor detinute de actionarii vanzatori“, se arata in comunicatul emis de compania din Alba Iulia. Ciurtin a mai dezvaluit si ca va ramane la Albalact pentru o scurta perioada dupa perfectarea afacerii si ca, la finalul acesteia, va iesi de tot din industria lactatelor. Se pare ca pretul oferit a fost de 90 de milioane de euro, din care 26 de milioane de euro au fost utilizate pentru acoperirea datoriilor, iar 64 de milioane de euro au ajuns la actionari.
Bani si motoare
Un alt om de afaceri celebru, George Copos, a renuntat in martie la una din cele mai importante active pe care le detinea. El a vandut aproape 95% din fabrica de motoare Ana IMEP din Arges catre japonezii de la Nidec, care ar intentiona sa faca investitii substantiale in vederea cresterii capacitatii de productie. „Nidec intentioneaza sa dezvolte Ana IMEP si ca centru de inginerie si de servicii centralizate“, au precizat la momentul tranzactiei oficialii companiei. Presa a relatat ca, daca ar fi acceptat oferta americanilor de la Emerson in 2006, Copos ar fi putut incasa peste 40 de milioane de euro. in 2016, se pare ca pretul obtinut a fost undeva la jumatate.
Si Ilie Carabulea, un alt faimos antreprenor autohton, a vandut anul acesta una din cele mai importante active detinute. Tranzactia prin care Patria Bank (fosta Nextebank) a preluat aproape 55% din actiunile Banca Carpatica pentru peste 120 de milioane de lei a fost perfectata in ianuarie si aprobata de Consiliul Concurentei in martie.
„Finalizarea tranzactiei marcheaza o prima etapa foarte importanta in planurile de crestere ale celor doua institutii de credit. Speram ca alaturi de echipele ambelor banci sa construim o banca locala de succes, profitabila si cu un model de afaceri inovativ“, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Patria Bank, Horia Manda. In martie, Patria Bank a mai preluat aproape 10% din actiunile Carpatica de la actionari minoritari, pentru peste 21 de milioane de lei.
Petrol si bere
Si grupul fondat si crescut de omul de afaceri Dinu Patriciu, Rompetrol, si-a schimbat anul acesta proprietarul. Dupa ce au ajuns in 2007 in mainile kazahilor de la KazMunayGas, 51% din actiunile companiei au fost vandute in acest an catre China Energy Company Limited (CEFC) pentru 680 de milioane de dolari. Merita subliniat ca rafinariile detinute de Rompetrol in Romania, Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, au obtinut anul trecut un profit net de circa 19 milioane de euro in ciuda crizei din domeniul petrolier.
In urma fuziunii cu AB InBEV, SABMiller a decis sa vanda fabricile de bere detinute in Europa Centrala si de Est. Asta pentru a nu avea probleme cu autoritatile din domeniul competitiei. In Romania, SABMiller detine Ursus Breweries, care are trei fabrici, la Brasov, Timisoara si Buzau, produce marci precum Ursus, Timisoreana, Peroni, Azuga sau Ciucas si a raportat pentru 2015 o cifra de afaceri de 1,4 miliarde de lei. In urma cu o luna, presa poloneza a relatat ca miliardarul Sebastian Kulczyk (care detine 1,5% din SABMiller) este interesat de preluarea activelor grupului din Europa Centrala si de Est, deci si din Romania.
Un alt brand cunoscut care isi va schimba proprietarul este Stirom. Pe 10 octombrie, Yioula Glassworks, actionarul majoritar indirect al producatorului de ambalaje din sticla din Bucuresti, a anuntat ca a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu BA Vidro, avand ca obiect vanzarea celei mai mari parti a afacerii sale in domeniul sticlariei de ambalaj. Yioula Glassworks detine alte sase fabrici de sticla in Grecia, Bulgaria si Ucraina.
Agitatie in imobiliare
Pe lista firmelor autohtone care au fost scoase la mezat in 2016 se afla mai multi producatori de materiale de constructii. De exemplu, compania germana Braas Monier, care detine fabrica de tigle Bramac din Sibiu, a semnat recent un acord de cumparare a liniei de productie a tiglei de beton Elpreco pentru 22 de milioane lei de la grupul irlandez CRH. Suma include pretul de achizitie, costurile legate de integrarea fabricii din Craiova, respectiv finantarea capitalului de lucru necesar si a cheltuielilor suplimentare.
In aprilie, grupul austriac Wienerberger, unul dintre cei mai mari producatori de caramida din lume, a achizitionat o fabrica de caramida din Buzau si o cariera de argila de la Search Chemicals, companie detinuta de omul de afaceri Ömer Süsli (cel care are in portofoliu si lantul de magazine Praktiker).
Si pe piata imobiliara au avut loc in ultimele luni cateva tranzactii notabile. De curand, fondul de investitii ceh PPF Real Estate a preluat complexul de birouri Metropolis Center din Bucuresti, intr-o tranzactie estimata la circa 50 de milioane de euro. Fondul de investitii ii apartine omului de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat ceh si unul dintre cei mai bogati oameni din lume (aflat pe locul 96 in clasamentul Forbes, cu o avere evaluata la 11 miliarde de dolari). Metropolis Center se afla in apropiere de Piata Victoriei, are o suprafata de 19.000 metri patrati si era detinut de firma austriaca Soravia. Cu cateva luni in urma, sud-africanii de la NEPI achizitionasera parcul de retail Sibiu Shoping City, cu o suprafata inchiriabila de aproape 80.000 de metri patrati, de la Argo Group. Valoarea tranzactiei a fost de 100 de milioane de euro.
Iar lista tranzactiilor prin care companii romanesti si-au§chimbat proprietarul in 2016 ar putea continua mult si bine. Ceea ce merita subliniat este ca, in ciuda cresterii economice-record si a efervescentei din zona de business, preturile oferite pentru afacerile autohtone sunt, in marea majoritate a cazurilor, semnificativ sub cele din perioada de boom 2006-2008.
Sursa: capital.ro