A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819333.3483.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Anotimpul in care ne-am nascut ne afecteaza personalitatea (studiu)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-10-2014, ora 10:45

Anotimpul in care ne-am nascut ne afecteaza personalitatea (studiu)

Articol de Madalina Irimia
Cercetari recente arata ca anotimpul in care se naste o persoana are o influenta semnificativa asupra posibilitatii de a determina anumite date de temperament care pot duce la o tulburari afective specifice, asa cum a reiesit dintr-un studiu prezentat la Congresul de la Berlin al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, informeaza medicalxpress.com.

In mod traditional, anotimpul in care se naste o persoana a fost asociat cu anumite trasaturi de personalitate si s-a cautat explicarea acestei asocieri prin diferite justificari folclorice, cum ar fi de pilda prin astrologie. Acum, un grup de cercetatori de la Budapesta a prezentat un studiu care face legatura dintre anotimpul nasterii si temperament. Potrivit sefei grupului de cercetare, Xenia Gonda de la Departmentul de Sanatate Mentala Clinica si Teoretica a Universitatii Semmelweis din Budapesta, studiile biochimice au aratat ca anotimpul nasterii influenteaza anumiti neurotransmitatori precum dopamina sau serotonina, cu efecte detectabile chiar si la maturitate.

"Aceasta ne-a indemnat sa presupunem ca anotimpul nasterii poate avea efecte de durata. Cercetarea noastra a studiat peste 400 de subiecti, punand in legatura anotimpul nasterii cu tipul de personalitate dobandit ulterior. in esenta, se pare ca perioada in care ne-am nascut poate spori sau reduce sansele de a avea anumite tulburari afective", a spus Xenia Gonda, citata de medicalxpress.com.

Ea a precizat ca inca nu se poate spune nimic despre mecanismele prin care se produce acest fenomen. Cercetatorii se concentreaza acum pe descoperirea anumitori markeri genetici care ar permite asocierea dintre anotimpul nasterii si tulburarile de temperament.

Grupul de cercetatori a constatat urmatoarele tendinte semnificative din punct de vedere statistic: temperamentul ciclotimic (caracterizat prin fluctuatii rapide si frecvente intre stari de spirit morbide si buna dispozitie) este mult mai frecvent la persoanele nascute vara in comparatie cu cele nascute iarna; temperamentul hipertimic (tendinta de a avea atitudini excesiv de pozitive) este considerabil mai frecvent la persoanele nascute primavara sau vara; persoanele nascute in timpul iernii sunt semnificativ mai putin predispuse la un temperament irascibil decat cele nascute in alte perioade ale anului; persoanele nascute toamna au o tendina semnificativ mai redusa de a avea un temperamnet depresiv decat cele nascute in timpul iernii.

Intr-un comentariu din Partea Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, profesorul Eduard Vieta de la Barcelona a declarat la randul sau ca anotimpurile ne afecteaza temperamentul si comportamentul si chiar anotimpul in care ne-am nascut poate influenta riscurile ulterioare de a suferi de pe urma unor afectiuni, inclusiv tulburari de ordin psihic. Potrivit observatiei sale, elementul de noutate pe care il aduce acest grup de cercetatori il reprezinta influenta anotimpului nasterii asupra temperamentului.

"Tipurile de temperament nu sunt afectiuni ci tendinte comportamentale sau emotionale determinate biologic. Desi sunt implicati si factori genetici sau de mediu, acum stim ca anotimpul nasterii are, de asemnea, un anumit rol. Iar constatarea ca tendinta de a avea o stare de spirit aproape euforica (temperament hipertimic) la persoanele nascute vara este de-a dreptul incitanta", a mai spus profesorul Eduard Vieta, citat de medicalxpress.com.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii