A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736145030.3638.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Angela Merkel, acuzata in Germania ca expune UE unui santaj turcesc
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-05-2016, ora 10:12

Angela Merkel, acuzata in Germania ca expune UE unui santaj turcesc

Articol de Cristian Amariei
Mai multi responsabili germani au acuzat-o in cursul weekend-ului pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ca pune prea mult Europa in mainile Turciei si ca expune Uniunea Europeana santajului presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit editiei online de duminica a cotidianului francez Le Figaro.

'Nu sunt impotriva discutiilor cu Turcia, dar cred ca exista si pericolul de a deveni dependenti de Ankara', a declarat Horst Seehofer, lider al CSU, partidul conservator bavarez aliat al partidului Angelei Merkel, CDU.

Membri ai SPD (Partidul Social-Democrat, partener de coalitie al CDU), ai stangii radicale si ai Verzilor si-au exprimat de asemenea preocuparea in acest sens.

Astfel, Cem Ozdemir, colider al Partidului ecologist german si fiu de imigranti turci, a declarat publicatiei Welt am Sonntag ca acordul cu Ankara expune Europa riscului unui santaj, estimand ca Angela Merkel este responsabila in mare masura de aceasta situatie.

Sahra Wagenknecht, membra a partidului stangii radicale Die Linke (Stanga), a evocat de asemenea riscul unui 'santaj', estimand ca Erdogan 'se simte net intarit in a incalca drepturile omului'.

Pe de alta parte, costul primirii refugiatilor in Germania in viitorii cinci ani va fi de aproape 100 de miliarde de euro, mai precis 93,6 miliarde pana la sfarsitul anului 2020, potrivit unui document in lucru al Ministerului Finantelor, citat de saptamanalul Der Spiegel.

Serviciile ministerului condus de Wolfgang Schauble au fost solicitate pentru un arbitraj financiar pentru ca guvernul federal si cele ale landurilor nu se inteleg cu privire la repartitia costurilor: regiunile se asteapta la rezolvarea unei facturi de 21 de miliarde la sfarsitul acestui an si a uneia de pana la 30 de miliarde de euro pana in 2020.

Calculele ministerului amesteca masurile de integrare si de cazare pentru refugiati, precum si costul sprijinului pentru tarile din care provin persoanele care fug de razboi si de saracie. Atat la Munchen, cat si la Hamburg, guvernul federal este somat sa-si asume jumatate din costuri, dar Berlinul a raspuns ca plateste deja mult mai mult. Aceasta disputa a izbucnit inca de la inceputul valului de imigrare, iar cele doua parti au convenit sa o reglementeze pana la sfarsitul lunii, o noua reuniune de reconciliere fiind prevazuta pentru joi.

Din aproximativ 1,2 milion de persoane sosite anul trecut, guvernul german estimeaza ca in tara au ramas circa 800.000. in documentul Ministerului Finantelor, numarul migrantilor asteptati in Germania este presupus a fi cam 600.000 in acest an, 400.000 in anul viitor si cate 300.000 in fiecare an pana in 2020.

Este dificil de stiut daca aceste estimari vor corespunde realitatii. Numarul refugiatilor care sosesc in Europa este net in scadere: circa o suta ajung zilnic in insulele grecesti fata de 2.000 in februarie, iar numarul persoanelor inregistrate in Germania a scazut sub pragul de 20.000 in martie, fata de 250.000 in lunile cele mai critice ale crizei.

In plus, o ancheta de mai multe luni — efectuata de Die Zeit si publicata saptamana trecuta — demonstreaza ca comunitatile locale — prinse intre hartogaraia administrativa si improvizatie — nu stiu cat cheltuiesc exact pentru fiecare refugiat primit.

Una dintre certitudini este insa ca primirea migrantilor nu a incarcat prea mult finantele germane. Wolfgang Scahuble prevede un buget echilibrat pentru acest an si pentru urmatorul.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii