ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-12-2012, ora 07:45

Angajati mai scumpi. Costul orar al fortei de munca a crescut cu peste 3%

Articol de Cristian Amariei

Costul orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, a crescut in trimestrul al treilea cu 3,7% fata de precedentele trei luni si cu 7,16% fata de acelasi trimestru al anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

"Fata de trimestrul II 2012 costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative cresteri inregistrandu-se in activitatile de spectacole, culturale si recreative (10,80%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (7,61%) si alte activitati de servicii (5,63%). (...) Scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat doar in intermedieri financiare si asigurari (-5,53%), tranzactii imobiliare (-4,24%) si constructii (-0,56%)", se arata intr-un comunicat al INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, in principal ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 19/2012. Astfel, in invatamant cresterea a fost de 18,41%, in administratie publica de 12,02%, iar in sanatate si asistenta sociala cu 6,9%.

De asemenea, cresterea costului orar al fortei de munca in invatamant a fost determinata si de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, ca urmare a vacantei scolare, iar in administratie publica de influenta concediilor de odihna.

In trimestrul III 2012 cresterea fata de trimestrul anterior, pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca si a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 3,7%. Cresterea inregistrata de cele doua componente pentru indicii in forma bruta a fost de 4%.

Comparativ cu trimestrul III 2011 cele mai mari majorari ale indicatorului analizat s-au regasit in activitati de spectacole, culturale si recreative (16,57%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (15,12%) si alte activitati de servicii (11,59%). Cele mai mici cresteri s-au inregistrat in transport si depozitare (2,28%), informatii si comunicatii (2,22%) si hoteluri si restaurante (1,41%).

Foto: galatipenet.ro

     
Tag-uri: angajati, salariu, munca
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii