A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661752.18.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ancheta de amploare in „cartelul gazelor” din Romania
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-06-2016, ora 10:06

Ancheta de amploare in „cartelul gazelor” din Romania

Articol de Madalina Irimia
Comisia Europeana confirma printr-un comunicat oficial ca oficialii sai au inceput, luni, ”inspectii neanuntate” la mai multe companii care activeaza in sectorul furnizarii si transportului de gaze naturale din Romania. informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar. Sunt vizate Romgaz, Transgaz si OMV Petrom SA. Potrivit unor surse din piata, citate de Ziarul Financiar, telefoanele si calculatoarele membrilor din conducerea executiva a Petrom ar fi fost verificate.

Inspectori ai Comisiei Europene au efectuat verificari inopinate la companii din domeniul gazelor din Romania suspectate de practici neconcurentiale, anunta Executivul UE, fiind vizate, potrivit agentiei Reuters, companiile Transgaz si Romgaz.

"Comisia Europeana poate confirma ca, in data de 6 iunie, oficiali ai institutiei au efectuat inspectii neanuntate la sedii ale unor companii din Romania active in domeniul furnizarii si transportului de gaze naturale", informeaza un comunicat oficial.

"Comisia Europeana exprima preocuparea ca unele companii ar fi incalcat reglementarile concurentiale europene care interzic activitatile de tip cartel si practicile restrictive de afaceri si/sau abuzul de pozitia dominanta pe piata. Comisia Europeana investigheaza potentiale practici anticoncurentiale privind transportul si alimentarea cu gaz natural in Romania, legate in special de un presupus comportament anticoncurential care ar viza blocarea exporturilor de gaz din Romania spre alte state membre UE", precizeaza Executivul UE.

Comisia Europeana precizeaza ca aceste inspectii neanuntate reprezinta un pas preliminar intr-o investigatie si nu inseamna ca firmele sunt vinovate de comportament anticoncurential. Potrivit CE, nu exista un termen legal pentru incheierea anchetelor, iar durata depinde de mai multi factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor si utilizarea dreptului la aparare.

La verificari, inspectorii Comisiei Europene au fost insotiti de reprezentanti ai autoritatilor competente din Romania, respectiv Consiliul Concurentei.

Inspectiile inopinate sunt o etapa preliminara in ancheta privind practici neconcurentiale.

Comisia Europeana nu dezvaluie numele companiilor de gaze vizate, dar, potrivit agentiei Reuters, verificarile vizeaza Romgaz si Transgaz.

Consiliul Concurentei: Am efectuat demersurile nationale pentru obtinerea autorizatiilor legale

Consiliul Concurentei spune ca este o premiera asistenta pe care institutia o acorda inspectorilor de la Comisia Europeana care au demarat inspectii inopinate la sediile Romgaz, Transgaz si Petrom, vizand o posibila intelegere privind blocarea exporturilor de gaze naturale dinspre Romania spre statele membre UE, informeaza Ziarul Financiar.

“Consiliul Concurentei a asistat, pentru prima data, Comisia Europeana in inspectia inopinata desfasurata la sediile companiile Transgaz, Romgaz si OMV Petrom. Consiliul Concurentei are obligatia de a sprijini acest tip de actiuni in baza reglementarilor legale europene. Cazul vizeaza posibile incalcari ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene si este investigat in exclusivitate de Comisia Europeana. Autoritatea romana de concurenta a efectuat demersurile nationale pentru obtinerea autorizatiilor legale astfel incat, in caz de obstructionare a actiunii Comisiei Europene sa poata fi solicitat sprijinul organelor de politie”, au comunicat reprezentantii biroului de presa ai Consiliului Concurentei.

Transgaz pune la dispozitie documente. Romgaz nu comenteaza

Transgaz a anuntat ca pune la dispozitia CE toate documentele solicitate. „Transgaz acorda sprijinul reprezentantilor Comisiei Europene - Directia Generala Concurenta si ai Consiliului Concurentei prin punerea la dispozitie a tuturor documentelor si informatiilor solicitate”, au declarat reprezentantii companiei, citati de Ziarul Financiar.

”Confirmam actiunea de control inceputa azi, 7 iunie. Aceasta se afla in curs de desfasurare, prin urmare nu putem face comentarii cu privire la motiv", au precizat, la randul lor, reprezentantii Romgaz.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii