A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719818294.6966.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Analiza care poate depista boala care afecteaza femeile de peste 30 de ani
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-01-2013, ora 07:01

Analiza care poate depista boala care afecteaza femeile de peste 30 de ani

Articol de Madalina Irimia

Un grup de cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins a dezvoltat o analiza oftalmologica cu ajutorul careia poate fi depistata rapid screloza multipla. BBC noteaza ca aceasta analiza nu doar depisteaza afectiunea mai sus mentionata, dar ii ajuta pe medici sa ii monitorize evolutia bolii in cazul pacientilor diagnosticati cu ea.

Optical Coherence Tomography (OCT) este o tehnica cu ajutorul careia doctorii masoara grosimea retinei. Potrivit datelor studiului care s-a realizat pentru a testa eficienta acestei proceduri, masurare unei singure retine dureaza doar cateva minute. Un avantaj al acestui test este ca acesta poate fi realizat in cabinetele medicale.

Pentru a verifica eficienta analizei, oamenii de stiinta au testat OCT-ul pe un grup de 164 de persoane care sufereau de scleroza multipla. Rezultatele obtinute in urma analizelor au aratat ca retina sufera modificari odata cu instalarea acestei boli. Astfel, cu cat screloza multipla era mai avansata cu atat retina pacientilor era mai subtire.

Pentru ca studiul a monitorizat persoanele implicate pe o perioada de doi ani, specialistii de la Universitatea Johns Hopkins sustin ca este nevoie de realizarea unor studii mai ample, pentru a arata eficienta acestei analize.

Scleroza multipla este o boala care afecteaza nervii din creier si de la nivelul maduvei spinarii cauzand probleme ale muschilor, echilibrului si vederii. Atunci cand apare aceasta boala, stratul protector din jurul nervilor, numit mielina, este atacat, iar nervii sunt descoperiti si predipusi la deteriorare.

Exista mai multe tipuri de scleroza multipla, cea mai raspandita fiind cea recurent remisiva ale carei simptome apar si dispar periodic. Desi niciun tip de scleroza nu poate fi vindecat, evolutia acestei boli poate fi incetinita prin unele tratamente. De asemenea, monitorizarea bolii poate fi si ea greu de realizat deoarece evolutia poate fi imprevizibila. Tocmai de aceea, oamenii de stiinta au cautat metode noi prin care sa descopere si sa urmareasca scleroza multipla.

OCT masoara grosimea fibrelor nervoase din retina. Spre deosebire de celulele nervoase din restul creierului, care sunt acoperite de mielina, cele din retina nu prezinta un astfel de invelis. Din acest motiv, expertii sugereaza ca celulele nervoase din retine pot etala semnele timpurii ale sclerozei multiple.

Statisticile arata ca scleroza multipla este de doua ori mai frecventa in randul femeilor. Potrivit datelor, afectiunea debuteaza cel mai des in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani.

Sursa: gandul.info

Foto: sanatate.ele.ro

     
Tag-uri: analiza, boala, femei
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii