A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736141722.121.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Analistii avertizeaza: Anul 2017 va fi cu cresteri de taxe
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-09-2016, ora 13:04

Analistii avertizeaza: Anul 2017 va fi cu cresteri de taxe

Articol de Cristian Amariei
Cresterea economica record a Romaniei este ingrijoratoare. Este semn ca repetam acelasi scenariu de dinainte de criza, si ar putea aduce majorari de taxe, sunt de parere expertii chestionati de revista Capital. Analistii spun ca avansul economiei va fi de peste 5% in 2016, bazat in mare parte pe consum.

Traim un deja-vu. Salariile au crescut, romanii cumpara mai mult, importurile s-au dublat fata de exporturi pentru ca cererea interna nu face fata avansului consumului, iar bugetul statului este in pericol sa depaseasca, din nou, limitele normale admise de institutiile europene. Promisiunile de reduceri de taxe, incepand cu 1 ianuarie 2017, aduc si mai multa credibilitate scenariului in care vom suferi iar taieri dureroase de cheltuieli, respectiv majorari de impozite, in urmatorii ani, daca dezechilibrele nu sunt tinute sub control. „Suntem intr-un moment extrem de periculos. Suntem in varful de unde va incepe o coborare foarte rapida. Ritmul de crestere economica in Romania nu e relevant. Pentru ca acesta e contracarat de doua elemente: principalul motor e consumul, neadecvat ofertei interne. De asemenea, avem o crestere economica paradoxala, in conditiile in care avem cea mai mica productivitate in folosirea resurselor interne“, a explicat, pentru Capital, profesorul de Economie Mircea Cosea.

Anul 2017 va fi unul dificil si ar putea aduce majorari de taxe, mai ales cand vine vorba de taxele locale. „Codul Fiscal actual permite o ajustare mult mai relaxata in stabilirea taxelor locale. De asemenea, chiar daca salariile, mai ales la bugetari, sunt mai mari, cheltuielile familiei vor creste, si din cauza scumpirii facturilor de utilitati, a accesului la invatamant si sanatate“, a mai explicat Cosea.

Importurile explodeaza

Oficialii Consiliului Fiscal spun ca, in acest an, consumul a crescut cu aproximativ 10%. „Trebuie sa ne preocupe in conditiile in care oferta interna nu tine pasul, importurile cresc de doua ori mai mult ca exporturile iar deficitul comercial este cu 40% mai mare ca anul trecut. Reapar dezechilibrele, trebuie sa ne gandim la ce e de facut. Trebuie sa analizam daca e cazul aplicarii masurilor fiscale prevazute pentru 1 ianuarie 2017 (reducerea TVA la 19% si reducerea accizelor). Nu cred ca isi mai au locul. Cand consumul creste atat de rapid si reapar dezechilibre, nu trebuie stimulat. in al doilea trimestru, cand am avut o crestere economica de peste 5%, a existat o revigorare a investitiilor, dar nu e multumitoare. Mai ales in conditiile in care, daca ne uitam la nivelul investitiilor din momentul pre-criza, suntem mult sub acest nivel. La consum, in schimb, l-am depasit“, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit acestuia, prognoza de crestere economica pentru acest an va fi reevaluata in sus. „Vedem o crestere economica anuala de peste 5% in 2016. Asta inseamna ca si in al treilea trimestru dar si in ultimul trimestru vom vedea un avans al economiei de peste cinci puncte procentuale. Problema e ca nu e sustenabila, ca se bazeaza pe consum si nu sunt foarte multe investitii, mai ales investitii in zona productiva“, a mai spus Ionut Dumitru.

Potrivit acestuia, Romania repeta scenariul crizei, „care ne va costa mult. Aceste derapaje bugetare vor trebui corectate prin reduceri de costuri sau cresteri de taxe. Anul viitor, deficitul bugetar va fi de 3,4%, potrivit estimarilor Comisiei Europene“, a conchis presedintele Consiliului Fiscal.

Investitii slabe

In opinia lui Bogdan Glavan, profesor de Economie, consumul a crescut foarte rapid in Romania, ceea ce a stimulat companiile care lucreaza in sectoarele aproape de consumatorul final, insa investitiile sunt reduse, „ceea ce ma face sa spun ca dinamica reala a economiei Romaniei este mai slaba decat o arata cresterea PIB“.

Potrivit acestuia, imediat ce cresterea salariilor prin masuri administrative se va opri si imediat ce politica monetara se va inaspri, consumul isi va schimba simtitor dinamica. „Altfel spus, cresterea economica actuala este partial nesustenabila, deoarece vine din cresterea cheltuielilor publice, in special a salariilor bugetarilor, fenomen acompaniat de cresterea rapida a masei monetare (cu 27% in ultimul an). Spre deosebire de anii de boom 2004-2008, aceasta crestere a masei monetare nu s-a dus, insa, in investitii, nu avem o expansiune a creditului, ci doar a salariilor si a consumului“, a explicat Glavan.

Adrian Benta, consultant fiscal, considera ca acest avans economic este, de fapt, o indatorare suplimentara, pentru ca majoreaza consumul produselor importate din alte state. „Statistic, estimez o crestere anuala de 6-7% generata de un consum nesanatos pe datorie, stimulat de reducerea TVA si cresteri de salarii din sistemul public“, a mai spus Benta. „Evident, perioada de lapte si miere din buget se termina rapid, primele 6 luni din anul 2016 s-au incheiat cu deficit bugetar. Tendinta este de accentuare si cu greu vom reusi sa mentinem tinta de deficit bugetar de maxim 3%, asa cum permit directivele comunitare. Deficitul balantei comerciale, la sfarsitul lunii iunie, a fost 4,47 miliarde euro, iarasi cu o tendinta negativa de majorare a datoriilor. Cel mai grav mi se pare faptul ca gandim haotic: importam slanina si exportam banane!“, a avertizat Adrian Benta.

Totodata, analistul Dragos Cabat, in cadrul emisiunii Capital TV a subliniat ca dezechilibrele economiei sunt tot mai accentuate. „E mult mai bine sa ai crestere in loc sa ai scadere, dar pe de alta parte se accentueaza riscul unor dezechilibre macroeconomice. Crescand foarte repede consumul, este foarte posibil ca in perioada urmatoare sa creasca importurile. De asemenea, politica fiscala nu se poate schimba pe termen scurt“, a declarat analistul economic Dragos Cabat.
Expertii ridica un semnal de alarma real: Pentru cetateanul de rand, scadenta vine in anul 2017, dupa alegeri. Principalele efecte vor fi cresterea taxelor, in special cele locale, si scumpirea utilitatilor. De asemenea, pretul medicamentelor va creste. Astfel, viitorul guvern va avea o misiune destul de grea in a gestiona dezechilibrele economiei, in ciuda cresterii economice spectaculoase.

Sursa: capital.ro
     
Tag-uri: analisti, taxe, majorari
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
BillyCam,  18.05.2017 08:42

wh0cd4626546 generic viagra

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii