ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-10-2016, ora 11:15

Amenzi uriase pentru soferii care nu iau aceste masuri

Articol de Cristian Amariei
Soferii pot primi amenzi de pâna la 2.500 lei in cazul in care nu vor avea montate cauciucurile de iarna, in zilele urmatoare fiind anuntate ninsori in câteva regiuni ale tarii, mai ales la munte.

Codul Rutier ii obliga pe soferi sa aiba montate cauciucurile de iarna atunci cand carosabilul este acoperit de zapada. Potrivit Noului Cod Rutier, la art.100, aliniatul 6 se mentioneaza ca este interzisa „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa”.

In caz contrar soferii pot fi sanctionati cu maximum 20 de puncte de amenda, respectiv 2.500 lei (un punct de amenda = 125 lei). Amenda minima, in acest caz, va fi de 1.125 lei. De asemenea certificatul de inmatriculare va fi retinut pâna când soferul nu va face dovada montarii cauciucurilor de iarna. Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi insemnate cantitativ, racire accentuata a vremii, intensificari ale vantului si ninsori la munte, valabila de luni, ora 23:00, pâna joi, la ora 23:00. in zona montana, treptat, incepând din a doua parte a zilei de marti (4 octombrie), ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare, iar mai ales in masivele din nordul teritoriului se va depune strat de zapada.

Dincolo de obligativitatea de a avea montate cauciucurile de iarna atunci când carosabilul este acoperit cu zapada, este recomandat ca soferii sa-si schimbe anvelopele in cazul in care temperaturile scad sub 7 grade. Pentru o mai buna eficienta a pneurilor, dar si pentru a le creste durata de viata, specialistii auto recomanda ca anvelopele de vara sa fie inlocuite cu cele de iarna când temperatura scade sub 7 grade Celsius.

Cauciucul din anvelopele de iarna este mai moale, mai rezistent la frig si are o aderenta mai buna pe suprafete alunecoase. Pentru a fi pregatiti pentru drumuri acoperite de zapada soferilor le este recomandat sa aiba in portbagaj: o lopatica, o ladita de nisip, lanturi pentru roti, spatula pentru ras parbrizul si o sufa/lant pentru tractare.

Sursa: capital.ro
     
Tag-uri: soferi, amenzi, anvelope
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii