A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727673096.7317.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Amenda dura primita de Pro TV pentru emisiunile „La Maruta” si „Romanii au talent”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-04-2015, ora 13:26

Amenda dura primita de Pro TV pentru emisiunile „La Maruta” si „Romanii au talent”

Articol de Cristian Amariei
CNA a decis, marti, sa amendeze cu 100.000 de lei televiziunea Pro TV, pentru incalcarea legislatiei audiovizualului in mai multe editii ale emisiunii "La Maruta", dar si in emisiunea "Romanii au talent", in care a fost prezentat un concurent condamnat pentru complicitate la crima.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, opt editii ale emisiunii "La Maruta", difuzate in perioada 5 - 21 ianuarie, dar si doua editii ale emisiunii "Romanii au talent", difuzate pe 13 si 27 martie.

In emisiunile "La Maruta" analizate au fost prezentate persoane precum "Beyonce de Romania", care a suferit mai multe operatii estetice pentru a fi pe placul iubitului ei, cantaretul de manele Nicolae Guta, dar si un conflict din familia cantaretului Marian Mexicanu'.

Pe de alta parte, in emisiunile "Romanii au talent" analizate de CNA a fost prezentat un concurent care a fost condamnat pentru complicitate la crima, Andrei Grigoriu. De asemenea, CNA a analizat extrase din emisiunea "Romanii au talent" in care Mihaela Radulescu, jurat al acestui show, a facut comentarii referitoare la o concurenta, careia i-a spus ca trebuie sa slabeasca, dar si in care Mihaela Radulescu se tavalea prin faina.

CNA a constatat ca a fost incalcata legislatia audiovizualului atat in emisiunea "La Maruta", cat si in editia show-ului "Romanii au talent" in care a fost prezentat concurentul care a fost condamnat la inchisoare pentru crima.

Astfel, CNA a decis sa amendeze cu 100.000 de lei televiziunea Pro TV, la propunerea membrului CNA Radu Calin Cristea. "Pentru" aplicarea acestei amenzi au votat Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Buda, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea, in timp ce "impotriva" au votat Lorand Turos si Radu Herjeu. Herjeu a considerat ca in acest caz se impunea acordarea unei sanctiuni mai mari, fapt pentru care a propus o amenda de 200.000 de lei, care nu a intrunit insa numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a fi aplicata.

Sanctiunea de 100.000 de lei a fost aplicata pentru incalcarea legislatiei audiovizualului in privinta protectiei minorilor, a articolului care obliga moderatorul sa intervina atunci cand invitatii folosesc un limbaj injurios, dar si a articolului care impune radiodifuzorilor sa clasifice anumite programe si sa le difuzeze la anumite ore in functie de psihologia personajelor si reperele morale prezentate.

Astfel, a fost incalcat articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

De asemenea, au fost incalcate articolul 19, alineatul 2, litera f din Codul audiovizualului, potrivit caruia "Responsabilitatea clasificarii programelor revine radiodifuzorilor si furnizorilor de servicii media la cerere, in conformitate cu urmatoarele criterii: psihologia personajelor si reperele morale pe care acestea le ofera copiilor sau adolescentilor", si articolul 40, alineatul 3 din Cod, potrivit caruia "Moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

Pe de alta parte, prezenta la sedinta CNA de marti, Adriana Papureanu, reprezentanta Pro TV, a spus ca "La Maruta" este o emisiune de divertisment, care nu are rolul de a educa si de a prezenta modele. "Iar personajele pe care le-am vazut sunt cunoscute unei mari parti a publicului. Vrem sa recunoastem sau nu, manelele si muzica lautareasca sunt la mare moda. Asa cum alte vedete din lumea showbiz-ului intereseaza pe o parte a publicului, la fel si viata acestor vedete intereseaza publicul, cu bune cu rele", a spus Adriana Papureanu.

Insa membrul CNA Valentin Jucan a spus ca publicul incepe sa cunoasca aceste personaje abia dupa ce ele sunt promovate la televizor.

"Este vorba de porcaiala in toata regula, la o ora la care nu ar trebui sa se intample asa ceva. in acest fluviu de injurii, obscenitati, o singura data Maruta isi aduce aminte ca e la televizor. Pe domnul Maruta il lasa fix rece legislatia, nu se gandeste ca se uita copiii la televizor. Mie mi se pare absolut de amendat", a spus si Radu Herjeu.

El a mai spus ca in cazul "Beyonce de Romania", in emisiunea "La Maruta", aceasta a fost prezentata aproape nud. "Lasand la o parte cine este ea si ce cauta acolo si de ce intereseaza pe tara, este o femeie aproape nuda (...) Fundul ei nu a fost blurat (...) Mai este si partea cu publicitatea facuta (la cabinetul unui doctor estetician, n.r.), mai ramanea sa arate cineva cu degetul spre placuta doctorului", a spus Herjeu.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste emisiunea "Romanii au talent" in care a fost prezentat concurentul care era condamnat pentru complicitate la crima, Adriana Papureanu a spus ca Pro TV a prezentat scuze publicului si a precizat ca televiziunea nu a cunoscut initial situatia juridica a acestuia.

"Andrei Grigoriu si echipa de hip hop-eri Laolalta sunt castigatorii concursului «si detinutii au talent», care s-a desfasurat la Timisoara, anul trecut. Premiul a fost inscrierea de catre organizatori la «Romanii au talent» (...) Aici a fost o poveste pe care noi nu am controlat-o (...) in acelasi timp pot sa va spun ca nu se cere unui concurent nici cazierul si nici nu sta nimeni sa-l verifice. Au patit-o si in Marea Britanie, saptamana trecuta", a mai spus Adriana Papureanu.

Insa membrul CNA Valentin Jucan a spus ca una este sa fie organizat un asemenea concurs in sistemul penitenciar si alta este sa fie prezenta o asemenea persoana in studioul unei televiziuni. "Nu pot sa cred ca Pro TV nu a stiut sau nu a fost curios de ce a facut puscarie acest concurent (...) Aici nu este vorba despre talent, postul a mizat tocmai pe poveste, pentru ca nu era vorba de talent, era un desen pe care l-a executat. Postul a mizat pe ideea din spatele desenului. Povestea a impresionat, nu desenul (...) Cum sa vii cu un astfel de exemplu? (...) Un asemenea personaj este prezentat ca un talent", a spus Valentin Jucan.

Si Radu Herjeu a fost de parere ca Pro TV trebuia sa se documenteze cu privire la pedeapsa ispasita de acest concurent, mai ales ca acesta "este un detinut cu 16 ani de inchisoare in spate".

La randul sau, membrul CNA Radu Calin Cristea a spus ca Pro TV ar trebui sa reflecteze la modul in care este realizata emisiunea "La Maruta", care este difuzata la o ora la care se pot uita la ea si minorii.

In schimb, membrul CNA Lorand Turos a spus ca nu considera ca in emisiunea "Romanii au talent" s-a incalcat atat de grav legea. "In acest caz, nu cred ca noi trebuie sa sanctionam ca a aparut pe post (...) Din moment ce el a avut dreptul sa apara in acea emisiune (de la penitenciar, n.r.), noi nu cred ca trebuie sa intram in asemenea detalii, sa spunem ca cineva trebuie sa apara in emisiune si altcineva nu, pentru ca a avut pete (...) Nu este bine ce se intampla, sunt niste incalcari ale unor moravuri, dar trebuie sanctionate de public si de sponsori, si cred ca in acest caz radiodifuzorul si-a dat seama, cerandu-si scuze", a spus, in schimb, Lorand Turos.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: amenda, pro tv, emisiuni
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii