ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
25-01-2013, ora 13:35

Ambasadorii german si francez: Pentru Schengen, Romaniei ii trebuie progrese in lupta anticoruptie

Articol de Cristian Amariei

Ambasadorul Germaniei, Von Mettenheim, si cel al Frantei, Philippe Gustin, au declarat ca, dincolo de modernizarea tehnica a controlului frontierelor, Romaniei ii trebuie pentru aderarea la Schengen progrese in reforma justitiei si lupta anticoruptie.

"Germania si Franta au o pozitie comuna. Important este modul in care Comisia Europeana, care se ocupa de aceasta chestiune, va evalua progresele in ceea ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei. Este important ca Romania sa demonstreze o imagine de unitate in exterior, ca toate fortele politice sa aiba un interes profund in ceea ce priveste reforma justitiei si progresele in acest domeniu si, daca toate aceste lucruri vor avea loc, sunt convins ca aplicarea deplina a prevederilor tratatului Schengen va avea loc conform acelui model in doua etape propus de ambele noastre tari, incepand cu aeroporturile si porturile intr-o prima faza si cu frontierele terestre intr-o a doua etapa", a declarat ambasadorul german, conform Mediafax, intr-un interviu alaturi de colegul francez, difuzat de Digi 24.

Cei doi au subliniat ca inteleg argumentele partii romane privind interesul separarii subiectului Schengen de MCV, insa temerile opiniilor publice din tarile Europei de Nord sunt o realitate de care trebuie tinut cont.

"Inteleg foarte bine partea romana, faptul ca se doreste aceasta separare a mecanismului fata de chestiunea aplicarii tratatului Schengen, si nici eu nu as face altfel daca as fi roman, dar cred ca publicul din Europa de Nord este interesat in primul rand ca aceasta frontiera externa a UE, care se va afla in Romania, trebuie sa fie sigura din toate punctele de vedere, trebuie sa fie impermeabila prin controale si cred ca aceste temeri, de care noi am dori sa scapam daca ni se da aceasta ocazie, exista totusi", a spus Von Mettenheim.

La randul sau, ambasadorul francez a subliniat ca indeplinirea aspectelor tehnice, chiar prin modernizarea cu concernul franco-german EADS a aeroporturilor si punctelor de frontiera, nu e suficienta daca nu e rezolvata problema coruptiei, avand in vedere situarea Romaniei si Bulgariei in apropierea unor bazine de imigratie care ingrijoreaza tarile UE.

"Voi spune foarte direct: poti sa ai cea mai buna tehnica din lume, daca atunci cand treci o frontiera poti sa strecori o bancnota in pasaport ca sa treci mai departe fara probleme, atunci problema nu e chiar deloc rezolvata. Lupta impotriva coruptiei si birocratiei trebuie sa fie chiar eficace in Romania si Bulgaria. Pentru ca sunteti tari importante din punct de vedere geografic al emigratiei, sunteti la capatul Europei si sunteti poarta catre tari care ar putea reprezenta o ingrijorare pentru Europa de maine din punct de vedere al emigratiei", a subliniat Philippe Gustin.

Ambasadorul francez a recunoscut insa ca desi initial "C-ul" din MCV venea de la "Cooperare", in prezent e vorba mai mult de un control.

"Stim ca Romania nu e de acord cu legatura intre MCV si Schengen, dar nu poti impiedica opiniile publice si decidentii europeni sa faca aceasta legatura. Cred insa ca exista o neintelegere si poate chiar o ipocrizie si aici autoritatile romane au dreptul sa semnaleze: „C-ul” din MCV inseamna cooperare, dar am facut din cooperare un mecanism de control. Si cred ca in lunile care urmeaza vom face, adica noi, francezii si germanii, vom lucra in asa fel incat sa reusim o logica de cooperare bilaterala intre aceste tari si Romania, dar si multilaterala in UE ca sa reusim in asa fel incat aceste rapoarte MCV sa fie pozitive. Cand vor fi pozitive, vor fi ridicate toate obstacolele pentru intrarea in spatiul Schengen", a concluzionat ambasadorul francez.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a intalnit joi, la Dublin, cu omologii din Germania si Olanda pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, acestia aratand ca ambele tari vor relua discutiile interne in acest sens dupa adoptarea raportului MCV.

Olanda si Germania sunt tarile care au blocat in ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, anuntand ca pentru a accepta acest lucru asteapta progrese in urmatorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfarsitul acestei luni.

Presedintele Traian Basescu declara, dupa Consiliul European din decembrie, ca in anexa concluziilor reuniunii a fost introdusa o solicitare adresata Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie sa analizeze luarea unei decizii privind intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen.

In contextul Consiliului JAI din 6-7 decembrie, secretarul de stat in MAI Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, arata ca daca decizia privind deblocarea aderarii va fi luata la Consiliul JAI din martie, pentru frontierele aeriene si maritime intrarea in zona Schengen se va face in ultima duminica a lunii martie, iar pentru frontierele terestre spera sa se intample acest lucru pana la sfarsitul anului.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pe 10 ianuarie ca in acest moment nu este in plan trimiterea unei misiuni de experti la Bucuresti pentru pregatirea raportului MCV, care va fi publicat pana la sfarsitul acestei luni.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca raportul MCV privind justitia romana va fi publicat in 30 ianuarie.

Sursa: mediafax.ro

Foto: rfi.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii