A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719816207.7256.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alimentele care iti fura energia
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-04-2016, ora 11:27

Alimentele care iti fura energia

Articol de Madalina Irimia
Te-ai intrebat vreodata de ce te simti lipsita de energie dupa ce ai luat pranzul sau o gustare delicioasa? Sau de ce productivitatea ta scade brusc in a doua parte a zilei? Cu totii am trecut prin caderea de energie si nevoia de ceva care sa te energizeze si sa te ajute sa te concentrezi.

Dar unele dintre alimentele la care apeleaza cei mai multi dintre noi cand se simt obositi, nu fac altceva decat sa iti accentueaze starea de oboseala. De multe ori oboseala pe care o resimti este cauzata chiar de obiceiurile tale alimentare. Numarul unu pe lista “hotilor de energie”? Cafeina.

Nutritionistul Zoe Bingley–Pullin a explicat pentru Daily Mail de ce nu ar trebui sa apelezi la cafea cand esti obosita. “Cafeaua are un puternic efect diuretic si poate intervene in absorbtia fierului. Consumul in exces poate duce la deshidratare, iar efectul va fi unul de oboseala.” Izbucnirea de energie este curand urmata de slabiciune in care corpul tau face tot ce poate pentru a se recupera din situatia “stresanta”.

Desi poate parea relativ ciudat, cafeaua are in mare parte acelasi efect pe care il au si dulciurile. Cafeina te trezeste si te transpune intr-o stare de alerta, dar efectul nu dureaza mai mult de o ora şi jumatate, dupa care, fie bei inca o cafea, fie incepi sa te simti foarte obosita.

In ceea ce priveste bauturile energizante si cele carbogazoase, ambele reprezinta optiuni daunatoare. Bauturile energizante, deoarece au un continut ridicat de cafeina si de zahar iti fac mai mult rau decat bine. Desi multi cred ca aceste doua alimente cresc nivelul de energie, ele nu fac decat sa ofere un efect amagitor.

Desi sucurile dietetice ar putea parea o alegere mai buna, ele iti fac organismul sa lucreze mai mult. Din cauza tuturor indulcitorilor artificiali, ficatul tau este suprasolicitat fiind nevoit sa proceseze aceste substante. Toate zaharurile sunt transformate in final in glucoza, mult mai greu metabolizata si astfel esti predispus la afectiuni ale ficatului.

Nutritionistul Zoe Bingley –Pullin explica: “Alimente cu un indice glicemic ridicat nu sunt aliatii tai deoarece cresc semnificativ glucoza din sange , iti dau un boost de energie şi apoi intervine starea de oboseala.”

Diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, hipoglicemia, intoleranta la glucoza, epuizarea insulinei din organism şi sindromul metabolic sunt cateva dintre afectiunele provocate de alimentele cu un indice glicemic ridicat. Printre alimentele cu indice glicemic ridicat se numara cele care contin multa sare sau zahar, dar şi faina alba procesata. Pe de alta parte, alimentele cu indice glicemic mic sunt metabolizate lent si de aceea dau o mai mare satietate şi energie.

Iata o lista cu alimentele care nu ar trebui sa-ti lipseasca din dieta:

- fructe: banane, portocale, mere, grepfrut, caise, pere, cireşe;
- legume: broccoli, spanac, ardei gras, varza, ceapa, soia, fasole;
- cereale: grau bulgur, orez brun, ovaz, secara.

Nutritioniştii recomanda gustari sanatoase care confera energie şi te trezesc: “Un mar si o mana de nuci reprezinta o sursa mai buna de energie decat o cana de cafea”, explica specilalistul in nutritie Zoe Bingley –Pullin.

Lista neagra a alimentelor care iti fura energia:

- Cafeaua
- Painea alba
- Sucurile carbogazoase dietetice
- Dulciuri şi acadele
- Fast food
- Bauturi energizante

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii