STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
01-10-2015, ora 12:12
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Alimente, vitamine, plante si remedii anti-raceala
Articol de Madalina Irimia In sezonul rece, infectiile respiratorii fac ravagii mai ales in randul copiilor si persoanelor in varsta, al caror sistem imunitar este mai fragil, dar nu ocoleste pe nimeni dintre cei neatenti la regulile unei bune sanatati. De aceea, acestea ar trebui respectate pentru a evita complicatiile.
Pe langa faptul ca ar trebui sa ne imbracam mai gros, sa ne spalam pe maini cat mai des, sa facem sport pentru a ne mentine sanatatea si sa mancam cat mai sanatos, trebuie sa ii oferim corpului nostru si necesarul de vitamine si minerale.
Semnele racelilor sunt evidente si se pot instala treptat sau brusc prin declansarea reprizelor de stranut, scurgeri nazale, tuse. Persoanelor racite le lacrimeaza ochii, acuza oboseala, dureri de gat si de cap, au febra moderata. Pe durata episodului de raceala, trebuie sa fim foarte atenti la ce consumam, alimente si lichide, care trebuie sa abunde in vitamine si minerale cat mai benefice pentru sistemul imunitar.
Vitamina D
Vitamina D se asociaza, de obicei, soarelui si corpul nostru o produce de fiecare data cand este expus luminii solare. Este una dintre vitaminele cele mai importante in zilele friguroase, pentru ca ajuta la reglarea cantitatii de calciu si fosfor in corp. Astfel, ne mentinem dintii si oasele in stare buna. in lipsa vitaminei D, corpul este fragil si lipsit de aparare. Cele mai bune surse de vitamina D sunt lactatele (branza, unt, lapte), pestele gras (tonul, somonul) si anumite cereale.
Vitamina C
Vitamina C este deja o clasica a acestui anotimp, fiind cea mai cautata in lunile de iarna. Este un antioxidant care ajuta si la fortificarea sistemului imunitar, fiind totodata benefica si pentru piele. S-a demonstrat ca aceasta vitamina amelioreaza simptomele racelii. O gasesti in citrice si kiwi, in salate proaspete, de fapt in majoritatea fructelor si legumelor proaspete.
Alimente probiotice
Suntem cu totii familiarizati cu beneficiile lor si, timp de secole, le-am gasit in iaurturi, branzeturi si alte produse fermentate. Astazi, se gasesc in capsule, prafuri de dizolvat, inclusiv sub forma de tablete de ciocolata. Probioticele se dovedesc a fi benefice mai ales in timpul iernii, dat fiind faptul ca fortifica sistemul imunitar, ajuta digestia si previn indigestiile.
Zinc
Ajuta la imbunatatirea memoriei, grabeste vindecarea si creste sensibilitatea senzoriala. Zincul este mineralul principal atunci cand vorbim de un sistem imunitar sanatos.
Vitamina B12
Vitamina B12 iti da un plus de energie care te ajuta sa treci mai usor peste zilele de iarna si iti imbunatateste starea de spirit. Gasesti aceasta vitamina in alimentele de origine animala, precum fructele de mare, carne, oua si produse lactate.
Omega 3
Uleiurile de peste sunt esentiale pentru a trece peste frigul iernii. Astfel, Omega 3 actioneaza ca o injectie de energie si are actiuni benefice pentru aparatul circulator si proprietati antiinflamatoare. Alege somonul, tonul, salatele, soia, spanacul, semintele si diverse oleaginoase.
Ceapa si usturoiul
Nu ocoli ceapa si usturoiul: sunt cele mai puternice antibiotice naturale, cunoscute si apreciate inca din antichitate pentru proprietatile si efectele lor benefice asupra sanatatii, iar cercetarile moderne n-au facut decat sa confirme ceea ce stramosii nostri stiau. Vitaminele A si E si mineralele ca potasiul, calciul, fierul si sulful fac ca aceste ingrediente sa ne ajute sa ne mentinem sanatatea. Acest antibacterian natural te va ajuta sa inlaturi aproape orice semn al racelii si gripei. Usturoiul isi pierde din proprietati atunci cand este gatit, asa ca cel mai bine este sa il consumi in forma cruda, 1-2 catei pe zi.
Lichidele calde
Musetelul este una dintre plantele medicinale cele mai cunoscute, beneficiile sale cuprinzand mai multe sfere, planta functionand ca sedativ, calmant, antiinflamator si analgezic. O infuzie de 2 linguri de musetel intr-un litru de apa, bauta de 3 ori pe zi, are rezultate uimitoare pentru: dureri de cap, frisoane, inflamatii ale mucoasei nazale si ale cavitatii bucale. Supa de pui sau de legume, apa calda cu lamaie, ceaiurile, toate pot stimula sistemul imunitar si te ajuta atunci cand esti bolnav. Ghimbirul te va ajuta cand ai nasul sau sinusurile infundate.
Alte alimente benefice
Scortisoara si mierea de albine sunt aliatii perfecti impotriva tusei. Uleiul de cocos contine un acid pe care corpul il prelucreaza si care are puteri anti-microbiene si care stimuleaza imunitatea. Il poti integra in alimentatia zilnica, il poti topi in ceai, incorpora in salate, maioneze, prajiturele. Otetul de mere ajuta la alcalinizarea corpului: adauga o lingura de otet intr-un pahar cu apa pentru a ajuta in lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor. Borsul are numeroase proprietati de stimulare a imunitatii, dar si dietetice si purificatoare. Borsul este bogat in vitaminele B si C, minerale, carbohidrati, aminoacizi, vitaminele D si H, enzime, minerale si oligoelemente precum seleniu si crom.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email