A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719835063.7306.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alimente sanatoase vs Alimente daunatoare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-05-2015, ora 12:50

Alimente sanatoase vs Alimente daunatoare

Articol de Cristian Amariei
Legatura dintre hrana si sanatate este extrem de importanta. Alimentatia joaca un rol vital in perpetuarea unei sanatati bune si a unei stari generale de bine. Primul pas crucial este acela de a face conexiunea dintre preferinta pentru hrana buna si sanatatea buna pe de-o parte, si hrana „neinspirata” si o sanatate precara pe de alta parte.

Trebuie sa fii constienta ca fraza „esti ceea ce mananci” nu este doar un citat motivational si ca exista multe alimente care pot, intr-adevar, sa faca un mare rau organismului tau, provocand boli si reactii ireversibile.

Asadar, invata odata pentru totdeauna sa deosebesti mancarurile sanatoase de cele de care nu ar trebui sa te apropii niciodata!

HRANA SANATOASA

Alimente „vii” sau alimente crude

Alimentele „vii” sunt alimentele crude. Acestea nu au fost gatite, fierte, calite, puse la cuptorul cu microunde, congelate, coapte sau inabusite. in consecinta, ele se afla in starea lor naturala si contin toate enzimele. Aceste enzime alimentare reprezinta forta vietii, aflata in hranam care inlesneste procesul de digestie. Fructele si legumele crude, cerealele si semintele incoltite – toate contin enzime alimentare. Organismul nostru are nevoie de cantitati considerabile de astfel de enzime pentru a se hrani, pentru a avea energie si pentru un metabolism echilibrat.

Carbohidrati buni

In aceasta categorie intra carbohidratii la care nu s-a adaugat zahar rafinat: de exemplu fructe, paine neagra din faina integrala, cereale, orez si legme. Acesti carbohidrati sanatosi (denumiti carbohidrati complecsi) contin zaharuri naturale, pe care organismul le poate metaboliza usor si lent pentru o functionare echilibrata a creierului, o stare emotionala buna si un nivel adecvat de energie.

Alimente ecologice

Alimentele ecologice, sau organice, sunt acelea in compozitia carora nu a intrat nici o substanta chimica. Produsele ecologice sunt cultivate pe terenuri care nu au fost stropite cu substante chimice pentru fertilizare sau pesticide. tine minte: daca alimentele pe care le consumi au fost stropite cu substante chimice sau provin de pe terenuri tratate in prealabil, atunci acele substante, care sunt toxice, vor patrunde in celulele organismului tau si in fluxul sanguin. Cine poate sti ce daune produc? Numeroase studii arata ca substantele chimice care produc in organismul nostru nu imbunatatesc starea noastra de sanatate ci din contra, o degenereaza.

Proteine bune

Proteinele vegetale sunt usor de descompus de catre organism. Quinoa este un exemplu de proteina vegetala foarte usor de digerat. Este sub forma de boabe si se poate face o fiertura foarte gustoasa din ea. Varza contine si ea o forma de proteina mult mai eficienta, mai ieftina si mai sanatoasa decat proteina din carne. Amestecul de leguminoase cu boabe de cereale genereaza, la randul sau, o proteina completa, usor de digerat si care intensifica metabolismul.

Grasimi bune

Grasimile au o reputatie extrem de proasta. in aceasta era a alimentelor cu continut redus de grasime sau chiar lipsite complet de grasime, cruciada impotriva grasimilor aproape ca a luat-o razna. Cei mai entuziasti sustinatori ai acestui curent au ajuns sa condamne pana si alimentele bogate in uleiuri nutritive, precum alunele, semintele sau avocado, dar nimeni nu a putut vreodata sa dea vina pe avocado pentru o afectiune cardiovasculara!

Organismul uman nu poate produce acizi grasi, asa ca trebuie sa-i luam din hrana pe care o consumam. Dr. Gillian McKeith, autoarea cartii „Esti ceea ce mananci” spune: „eu chiar cred ca ar trebui sa-i numim „acizi esentiali pentru slabire. Asa le spun eu in practica mea, iar pacientilor pare sa le placa acest concept despre slabire. Semintele de in, de floarea-soarelui, de dovleac, algele marine, pestele si avocado reprezinta exemple excelente de acizi esentiali de slabire.”

Alimentele neprocesate

Acestea sunt alimente la care nu s-au adaugat substante chimice sau altfel de aditivi. Ele se afla in starea lor originara, asa cum au crescut in natura. Nu au fost modificate. Unele alimente ambalate contin inca elemente si ingrediente in starea lor naturala. Te sfatuiesc sa incepi sa citesti etichetele produselor alimentare pe care le cumperi si sa te familiarizezi cu ingredientele acestora!

HRANA DAUNATOARE

Legume fierte prea mult

Cei mai multi dintre pactientii mei, cand vin prima data la cabinetul meu, obisnuiesc sa fiarba prea mult legumele”, spune Gillian. Multi spun ca, de fapt, nici nu le plac legumele. Eu sunt convinsa ca ei put si simplu nu stiu cum sa le prepare. Din anumite motive, avem tendinta de a fierbe legumele pana ce le „omoram”, proces in care isi pierd toate substantele nutritive, extrem de importante.

Pentru a obtine tot ce e mai bun din legumele pe care le consumi, fie mananca-le crude, fie inabuseste-le usor timp de 2-3 minute.

Carbohidrati daunatori

Carbohidratii simpli sunt cei pe baza de zahar rafinat, care nu sunt deloc sanatosi pentru organismul tau. in aceasta categorie intra ciocolata, prajiturile, biscuitii, bomboanele si orice aliment realizat prin adaos de zahar rafinat, faina sau orez alb prelucrat. in procesul rafinarii, cele mai multe minerale si vitamine se elimina, iar alimentele respective, odata intrate in organism, se comporta ca zaharul pur. Intra in fluxul sanguin, provocand perturbari ale nivelului glucozei (zaharul din sange) si aparitia apetitului crescut pentru dulciuri. Daca vei consuma cantitati mari din astfel de alimente, cu siguranta vei ajunge la modificari bruste ale dispozitiei.

Vei deveni depresiva, nervoasa si iritata. Daca nu te deranjeaza sa fii grasa si bolnava, atunci consuma alimente cu carbohidrati daunatori. Reziduurile excesului de carbohidrati daunatori sunt depozitate in organism sub forma de grasime. si in sfarsit, un consum indelungat de carbohidrati daunatori poate conduce la diabet. Nu merita sa risti atat!

Alimente neecologice

Alimentele neecologice, precum fructele sau legumele neecologice, sunt cele care au fost stropite cu diverse substante chimice si au crescut pe terenuri tratate in prealabil cu fertilizatori chimici si pesticide. Resturile acestor substante chimice raman in organism atunci cand consumi astfel de alimente. Ele afecteaza celulele si organele corpului tau si dauneaza sistemului digestiv. in organismul nostru, aceste substante chimice se transforma in toxine, poluandu-l si otravindu-l.

Proteine daunatoare

In functie de robustetea sistemului tau digestiv, este posibil ca unele proteine pur si simplu sa nu iti fie favorabile. Consumarea a prea multe produse din carne rosie, cu continut ridicat de proteine si grasime poate duce la intoxicarea organismului si la cresterea aciditatii sangelui, la pierderi de calciu, la suprasolicitarea rinichilor si a ficatului, la blocarea digestiei si la distrugerea bacteriilor benefice din tractul digestiv.

Pentru unele persoane, chiar si laptele de vaca este prea greu de digerat. Poate provoca reactii alergice precum sinuzita, astm, dureri de urechi, congestie, iritatie nazala, eruptii ale pielii, eczeme, oboseala, stare de letargie si iritabilitate.

Alimente rafinate

Faina alba si zaharul rafinat sunt cele mai frecvente exemple de alimente rafinate. Aceste ingrediente sunt folosite la prepararea unei multitudini de „alimente”. Produsele de patiserie, ciocolata, mancarea de tip fast-food si semipreparatele sunt numai cateva dintre alimentele pline de aditivi si conservanti alimentari, care le confera un termen de valabilitate mai mare. Pe drept cuvand aceste alimente ar trebui sa fie numite non-alimente. Acestea produc adevarate dezastre pentru sanatatea organismului uman, de vreme ce acesta nu a fost proiectat sa faca fata unor alimente contrafacute, industriale, secate de substante nutritive.

Grasimi daunatoare

Grasimile animale saturate sunt foarte greoaie si, odata ajunse in organism, se transforma in „bolovani”, intarind arterele si expunandu-te la riscul atacului de cord si al accidentului vascular. Carnea rosie, produsele lactate, untul si branzeturile constituie exemple de alimente ce contin grasimi saturate. Organismul uman nu a fost conceput sa faca fata acestor tipuri de grasimi. Dietele cu un continut crescut de grasimi daunatoare organismului duc la cresterea tensiunii si a nivelului de colesterol, influentand totodata nivelul zaharului din sange si cauzand blocarea ficatului, ceea ce conduce la depresie si la cresterea in greutate.

Hrana prelucrata

Prelucrarea hranei duce la modificarea caracteristicilor originale ale alimentelor si a proportiilor de substante nutritive. inainte de a ajunge pe rafturile unui supermarket, multe dintre alimentele preambalate in plastiv, cu preparare rapida, de incalzit la microunde sau de fiert in ambalaj au trecut deja printr-o multitudine de proceduri de prelucrare. Dupa toate acestea, alimentele mai au o foarte mica valoare nutritionala sau chiar nici una.

Aceste alimente procesate pot cauza reactii alergice, pot suprasolicita ficatul, obligandu-l sa prelucreze prea mult substantele chimice, dintre care multe sunt cancerigene. Copiii care sunt expusi unor astfel de alimente pot deveni hiperactivi si pot avea dificultati de invatare.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: sanatate, alimente, hrana
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii