ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
31-03-2015, ora 09:11

Alimente care ajuta la intarirea sistemului imunitar

Articol de Cristian Amariei
Una dintre cele mai simple si mai eficiente modalitati de a proteja organismul de boli este de a consuma alimente si bauturi care contin substante care activeaza sistemul imunitar.

Unii acizi grasi nesaturati au puterea de a creste imunitatea atunci cand sunt asociati cu o dieta echilibrata si aici am evidentia Omega 3 si Omega 6 a caror functie principala este reglementarea unor celule ale sistemului imunitar. Pentru asta trebuie sa introducem in dieta noastra cat mai multe seminte si nuci.

Carotenoizii, care se gasesc mai ales in legumele si fructele de culoare galbena, portocalie si rosie, activeaza sistemul imunitar rapid, imbunatatind apararea organismului. In unele cazuri, cand suplimentam consumul de carotenoizi prin consumarea acestor alimente ne pot fi de mare ajutor.

Vitamina E care se gaseste in multe fructe si legume imbunatateste sistemul imunitar si este, de asemenea, considerata ca un antioxidant. Vitamina C are un puternic efect antioxidant si imbunatateste efectele vitaminei E, are efecte benefice in special in infectiile respiratorii si raceli. De aceea, nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica fructele si legumele care contin vitamina C.

Alimente care sporesc imunitatea:

- Usturoiul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit in orice fel de mancare, ajuta in prevenirea racelilor comune, previne bolile gastrointestinale. Aceasta contine un compus pe nume alicina, un ulei volatil sulfuros care opreste cresterea si inmultirea bacteriilor, ciupercilor si stimuleaza fluxul de enzime digestive.

- Ardeiul iute sau boiaua de ardei, stimuleaza metabolismul. De asemenea, sunt bogate in beta caroten care este transformat in vitamina A in sange si lupta impotriva infectiei.

- Ghimbirul contine un componentul activ gingerol care este deosebit de eficient in lupta impotriva cancerului de colon. De asemenea, este bun pentru combaterea racelei sau gripei.

- Curcuma: in afara de faptul ca putem folosi curcuma (turmericul) la gatit, sub forma de mirodenie, acesta a fost folosit de secole ca parte a medicinei chineze ayurvedica si medicina traditionala. Are proprietati puternice care lupta impotriva racelei si a gripei.

- Scortisoara: Acesta este un condiment de baza in orice bucataria indiana. Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba dezvoltarea bacteriilor si coagularea sangelui. De asemenea, ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducand astfel riscul de diabet de tip 2. Lupta, de asemenea impotriva colesterolul rau si de controleaza respiratia urat mirositoare.

Ficatul este organul pe care trebuie sa il protejam pentru a avea o imunitatea buna, capacitatea de a ne apara de boli si pentru eliminarea toxinelor din organism.

Pentru a ne consolida imunitate trebuie sa avem in vedere 4 aspecte:

1. Evitati grasimile saturate
2. Evitati constipatia
3. Consumati cat mai multe proteinele vegetale, nu animale.
4. Beti multa apa.

Multe fructe si legume sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale care pot consolida sistemul imunitar si le puteti transforma in sucuri nutritionale care sunt extrem de benefice pentru organismul nostru. Prin ingerarea acestor bauturi in mod regulat, veti avea mult mai putine probleme de sanatate.

Sucul de lamaie

Lamaia este una dintre fructele ce le puteti gasi in supermarket sau piata, insa poate aduce beneficii uimitoare pentru sanatatea dv. Acest fruct contine cantitati mari de antioxidanti si vitamina C, care pot imbunatati sistemul imunitar si, de asemenea, pentru a echilibra nivelurile alcalin/acide din organism. Ca atare, daca beti limonada regulat corpul dv va deveni mult mai putin sensibil la boli.

Otetul de mere

Principalul ingredient din otetul de mere este marul, care are o gama larga de vitamine si minerale care sunt benefice pentru organism, inclusiv calciu, potasiu, sodiu, fosfor, clor, magneziu, sulf, fier si fluor.

Suc de afine

Sucul de afine este nu doar o bautura delicioasa. De asemenea, este o sursa puternica de vitamina C si flavonoide, care sunt eficiente in protejarea sistemului imunitar. Sucul de afine poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inima si la imbunatatirea tractului urinar.

Sucul de sfecla

Sucul de sfecla imbunatateste nu doar sistemul imunitar. Dintre nutrientii esentiali prezenti in sucul de sfecla gasim beta carotenul, vitamina C, carotenoidele, sulf, calciu, fier, magneziu si potasiu. Aceasta bautura poate imbunatati functia creierului, curata sangele si consolideaza vezica biliara si ficatul. In general, sucul de sfecla se consuma in amestec cu suc de mere sau de morcovi, deoarece este extrem de concentrat.

Suc de morcovi

Sucul de morcovi este o bautura dulce, foarte apreciata atat de catre adulti si copii. in afara de faptul ca are un gust extrem de placut, sucul de morcovi consolideaza sistemul imunitar. Contine vitamina C, vitamine din complexul B, potasiu, fier, sodiu si fosfor. Toate acestea sunt ideale in prevenirea bolilor, imbunatatirea functiei hepatice, ofera ajutor sistemului nervos si alcalinizeaza sangele.

Iata ca ne putem intari sistemul alimentar cu ajutorul legumelor si fructelor. Trebuie doar sa fim deschisi, sa incercam diverse variante si sa fim atenti la semnalele pe care ni le transmite propriul nostru corp. Si sa nu uitam, faptul ca hrana poate fi medicament pentru corpul nostru.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii