A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664331.8642.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alerta! Vezi lista neagra si afla ce fructe sunt periculoase! Contin cele mai multe pesticide
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-04-2016, ora 13:04

Alerta! Vezi lista neagra si afla ce fructe sunt periculoase! Contin cele mai multe pesticide

Articol de Madalina Irimia
Substantele chimice utilizate pentru producerea hranei sunt din ce in ce mai des intalnite. Iar pentru a ajuta consumatorii sa faca cea mai sanatoasa alegere, organizatia Environmental Working Group (EWG) a publicat o lista a celor mai contaminate produse.

Astfel, merele au ocupat primul loc in top, timp de cinci ani consecutiv, iar in 2016 au fost detronate de capsune. S-au descoperit aproximativ 5,75 tipuri de pesticide in capsunele din comert. Capsunele sunt cele mai contaminate fructe. In medie, 15 kg de pesticide pentru 4 hectare de capsuni, in comparatie cu celelalte fructe care sunt tratate cu 11,3 kg la 4 hectare. Specialistii recomanda sa consumam fructe proaspete de sezon, din piete, in detrimentul celor din supermarketuri.

Fructe si legume care contin concentratii mai mari de pesticide

Lista neagra cuprinde fructe si legume precum: nectarine, piersici, telina, struguri, rosii, spanac, castraveti. Pesticidele sunt asociate problemelor de crestere la copii si pot actiona ca agenti cancerigeni sau afecta sistemul endocrin. Chiar si dupa spalare acestea pot cauza diferite boli, cum ar fi: cancer, malformatii congenitale, leziuni ale creierului si ale sistemului nervos.

Exista si un clasament cu cele mai “curate” produse alimentare, iar aici sunt incluse: avocado, porumbul dulce, ananasul, varza, mazarea congelata, ceapa, asparagus, mango, papaya, kiwi, vinete, pepene galben, grapefruit, conopida. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu contin pesticide, poate influenta deciziile luate la cumparaturi.

Cum poti elimina pesticidele

Cu toate acestea, exista cateva solutii ieftine si la indemana pentru a elimina o mare parte din substantele nocive. Clasica spalare a fructelor si a legumelor trebuie facuta extrem de bine pentru a mai diminua concentratia unora dintre chimicale.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca otetul de mere omoara 98% din bacterii si indeparteaza urmele de pesticide. Astfel, se recomanda inmuierea produselor in apa cu otet, aproximativ 15 minute. Si sarea de mare este utila. Se obtine o solutie din apa pura si sare de mare care elimina otravurile.

O alta recomandare este bicarbonatul de sodiu. Se spala bine fructele sau legumele cu coaja dura pentru a elimina orice murdarie de pe ele, apoi se presara bicarbonat de sodiu si se freaca bine. Sucul de lamaie face minuni, fiind un dezinfectant natural. Pune o lingura de suc de lamaie peste 2 linguri de bicarbonat de sodiu, dizolva aceste ingrediente intr-o cana cu apa. Se lasa sa actioneze de la 5-10 minute, apoi se clateste bine fructul sau leguma.

Sursa: one.ro
     
Tag-uri: legume, fructe, pesticide
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii