STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
22-03-2016, ora 09:48
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Alergiile de primavara. Care sunt cele mai frecvente simptome si cum le tratezi
Articol de Cristian Amariei Statisticile arata ca 20% din populatie este afectata de rinita alergica, 6% are cel putin o alergie alimentara, iar aproape 20% au dermatite atopice la un moment dat.
Alergiile reprezinta reactii ale sistemului imunitar al organismului la substante inofensive in mod normal, precum alimente, polenuri sau acarienii din praf. In timp ce pentru majoritatea oamenilor acestea nu reprezinta nici o problema, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifica drept o amenintare.
“O mare varietate de alimente pot provoca reactii alergice, dar 90% dintre raspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vaca, soia, oua, grau, arahide, nuci, peste si crustacee”, explica dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie si imunologie.
Simptomele de alergie
Simptomele variaza in complexitate, severitate si manifestare. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele usoare sau severe, variind de la prurit ocular, eczeme, rinita, conjunctivita, bronhoconstrictie, varsaturi si diaree, iar in cazuri rare, anafilaxie. Manifestarile bolii atopice variaza considerabil in functie de alergenul implicat, precum si de varsta persoanei alergice. in timpul copilariei, alergiile alimentare (in special la oua si lapte) sunt cele mai comune. Dupa varsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolereaza aceste alimente, in timp ce alergia la inhalanti devine predominanta.
Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergica, inflamatia oculara sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orala, astmul si, in cel mai grav caz, reactia anafilactica.
Cum le depistezi
Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat in declansarea unei reactii alergice si sunt de trei feluri: cutanate, serologice si hematologice, fiecare cu anumite avantaje si dezavantaje, iar medicul alergolog va poate recomanda cea mai potrivita metoda.
“Imunoterapia alergen specfica este singurul tratament ce schimba istoricul natural al bolii (rinita, conjunctivita, sinuzita, astm), protejand in privinta aparitiei de noi sensibilizari. Imunoterapia presupune acordarea de doze crescatoare treptat de alergen, la care persoana este alergica. Astfel determina sistemul imunitar sa devina mai putin sensibil la substanta, prin provocarea de productie a unui anticorp , ce reduce simptomele de alergie atunci cand pacientul este expus la alergenul respectiv.” adauga dr. Adriana Tudose.
Cum eviti manifestarile neplacute ale alergiilor
Pacientii cu astm sau rinita alergica declansate de acarieni, mucegaiuri sau alti alergeni de interior trebuie sa controleze calitatea climatului din casa: temperatura scazuta, umiditate scazuta (intre 40 si 50 %) si o buna ventilatie.
“Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casa si mucegaiuri trebuie sa imbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile si paturile in huse impermeabile la alergene. Isimn plus, trebuie sa aveti in vedere spalarea saptamanala a intregii lenjerii de pat cu apa la temperatura de 55- 60 grade, reducerea umiditatii relative (sub 50 %) si aerisirea zilnica a camerei, in functie de climat.
Nu uitati de ventilarea optima a bucatariilor/ bailor pentru eliminarea aburilor, utilizarea instalatiei de aer conditionat/ dezumificatoarelor, inlaturarea excesului de apa de pe obiecte sanitare/ din bucatarie, solutionarea scurgerilor/ stagnarilor de apa. Nu in ultimul rand, evitati dormitul in camere neamenajate - casa de tara, conditii hoteliere improprii, evitarea locuirii in subsoluri, incaperi umede etc.”, recomanda dr. Adriana Tudose, scrie eva.ro.
Sursa: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email