A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959755.0635.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alarma in UE: 900.000 de pasapoarte au disparut fara urma. Suedia cere amprentarea la granite
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-01-2016, ora 11:16

Alarma in UE: 900.000 de pasapoarte au disparut fara urma. Suedia cere amprentarea la granite

Articol de Madalina Irimia
Aproape o jumatate de milion de germani s-au trezit cu pasapoartele furate sau pierdute doar in 2013, iar in aceeasi situatie se afla sute de mii de cetateni europeni din Suedia, Danemarca si Finlanda. In total, aproape 900.000 de pasapoarte din nordul Europei au disparut fara urma, iar autoritatile sunt alarmate.

Suedezii vor chiar sa schimbe legislatia si sa introduca masuri suplimentare de verificare a pasapoartelor, pentru a evita ca toate aceste acte disparute sa fie folosite de raufacatori, mai ales acum, cand amenintarea terorista este in crestere si Europa este asaltata de refugiati, arata EU Observer.

Autoritatile au propus saptamana aceasta o lege care limiteaza emiterea pasapoartelor suedeze la cel mult trei exemplare, intr-un interval de cinci ani.

Nordicii profita de ocazie si vor sa introduca si amprentarea obligatorie a tuturor celor care intra in Suedia, daca nu sunt cetateni ai unor tari din acordul Schengen, cum sunt de exemplu si romanii.

"Pe termen lung, ne gandim ca masura ar putea fi aplicata si celor care calatoresc in afara tarii sau a spatiului european", sustin autoritatile.

O propunere similara a fost pusa in discutie in toamna anului trecut si de catre delegatia franceza la Consiliul European, masura vizand consolidarea granitelor Europei rin introducerea masuratorilor biometrice pentru toti calatorii.

Datele colectate de autoritatile suedeze demonstreaza ca aproape 900.000 de cetateni din nordul Europei au ramas fara pasapoarte in 2013.

477.000 dintre acestea sunt pasapoarte nemtesti, 195.000 au fost emise in Danemarca, in vreme ce suedezii si finlandezii au ramas fara 177.000, respectiv 44.000 de pasapoarte, pierdute sau furate.

Pasapoartele disparute ar putea fi folosite pentru falsificarea documentelor de calatorie, daca incap pe mainile unor infractori.

Pana acum, cele mai multe furturi de identitate au fost sesizate la persoane care au incercat sa intre in Europa din Turcia cu ajutorul unui pasaport suedez.

In prezent, orice persoana cu semnalmente asemanatoare celor trecute in pasaport putand circula aproape nestingherita in interiorul si in afara UE.

Cererea de pasapoarte in Suedia este in crestere, ca urmare a deciziei de a inlocui vechile acte cu valabilitate de 10 ani cu unele noi, care expira dupa 5 ani.

Propunerea legislativa va intra in dezbatere in Parlamentul Suediei putand sa devina lege in cursul lunii aprilie, ca urmare a sprijinului unei majoritati politice largi.

Suedia gazduieste in acest moment 160.000 de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa, fiind tara cu cel mai mare numar de azilanti raportat la cifra locuitorilor, dar ministrul de Interne sustine ca masurile de securizare a granitelor au fost discutate dinaintea declansarii crizei migrantilor.

Autoritatile de la Stockholm identifica in medie 950 de cazuri pe an in care persoane straine folosesc fraudulos pasapoarte suedeze, dar cifra totala a furturilor de identitate ar putea fi mult mai mare.

Aceasta si ca urmare a unui sistem vulnerabil de control la intrarea in tara, a unor pedepse minime si a lipsei de coordonare intre organele politienesti.

De saptamana aceasta, Suedia a impus verificarea identitatii tuturor calatorilor care intra in tara pe la granita cu Danemarca.

Sursa: business24.ro
     
Tag-uri: alarma, ue, pasapoarte
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii