A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719818190.1764.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ajunul Craciunului. Ce sfinti sarbatorim astazi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-12-2015, ora 09:51

Ajunul Craciunului. Ce sfinti sarbatorim astazi

Articol de Madalina Irimia
Ajunul Craciunului este ziua de pregatire pentru intampinarea marelui praznic imparatesc al Nasterii Domnului. Este o zi deosebita din punct de vedere liturgic, de asemenea, aceasta ultima zi din Postului Craciunului este zi de post mai aspru, deoarece se ajuneaza pana seara. Postul de astazi aminteste si de postul tinut odinioara de catehumenii care, in seara acestei zile, erau botezati si impartasiti pentru prima data cu Sfintele Taine, in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile cel Mare.
Ortodoxe

Sf. Cuv. Mc. Eugenia (Ajunul Craciunului)

Greco-catolice

Sf. m. Eugenia. Ajunul Nasterii Domnului. Post si ajun

Romano-catolice

Ss. Stramosi ai lui Isus; Tarsila, fc.

In aceasta zi de pregatire pentru intampinarea praznicului Nasterii Domnului exista randuieli liturgice speciale. in Ajunul Craciunului se citesc Ceasurile imparatesti si se savarseste Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia. Caracteristica principala a Ceasurilor imparatesti este lecturarea unor scrieri din Apostol si Evanghelie care pregatesc si fac mai bine cunoscut praznicul de a doua zi.

Numele acestora vin de la faptul ca in vechime ele erau citite in Biserica "Sfanta Sofia" din Constantinopol, unde asista si imparatul. De asemenea, numele lor aminteste si de faptul ca sunt randuite in ajunul marilor Praznice imparatesti ale Craciunului, Bobotezei si invierii Domnului.

In ultima zi a Postului Craciunului, preotul umbla pe la casele credinciosilor cu icoana Nasterii Domnului, spre a vesti marele praznic al intruparii Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.

Tot pentru a aduce vestea cea buna a Nasterii Domnului vin si colindatorii in Ajun, asemanandu-se ingerilor si pastorilor care au vestit Minunea din Betleemul Iudeii.

Sfanta Cuvioasa Mucenica Eugenia este pomenita in calendarul crestin ortodox in 24 decembrie.

Sfanta Eugenia s-a nascut la Roma, in secolul al III-lea, intr-o familie ce facea parte din aristocratia romana a vremii. Tatal sau a fost numit prefect in cetatea Alexandria din Egipt. Aici Sfanta Eugenia a descoperit scrierile Sfantului Apostol Pavel si s-a convertit la crestinism.

A fugit de acasa si impreuna cu doi slujitori a intrat intr-o manastire de calugari, pretinzand ca este famen. A dus o viata de asceza deosebita.

Tatal Sfintei Eugenia, descoperind noua viata a fiicei sale, s-a botezat in credinta crestina. Au fost ucisi impreuna, in timpul prigoanei dezlantuite de imparatul roman Galeriu (305-311).

Sursa: realitatea.net
     
Tag-uri: ajun, craciun, sarbatoare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii